NATO nosoda Krieviju par Ukrainas graudu eksporta bloķēšanu un Odesas bombardēšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Hector Adolfo Quintanar Perez/ZUMAPRESS.com

NATO trešdien nosodīja Krievijas bīstamos soļus, kas vērsti uz Ukrainas graudu eksporta bloķēšanu Melnajā jūrā.

"Sabiedrotie un Ukraina stingri nosoda Krievijas lēmumu izstāties no Melnās jūras labības darījuma un tās apzinātos mēģinājumus apturēt Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, no kura ir atkarīgi simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē," teikts NATO paziņojumā.

"Tās arī nosodīja nesenos Krievijas raķešu uzbrukumus Odesai, Mikolajivai un citām ostas pilsētām, tostarp Maskavas cinisko dronu uzbrukumu Ukrainas graudu noliktavai Donavas ostas pilsētā Reni, kas atrodas līdzās Rumānijas robežai," norādīts paziņojumā.

Alianse uzsvēra, ka Krievijas brīdinājums kuģiem reģionā attiecas arī uz NATO dalībvalsts Bulgārijas ekskluzīvo ekonomisko zonu un "rada jaunus pārrēķināšanās un eskalācijas riskus".

"Krievija ir pilnībā atbildīga par savu bīstamo un eskalējošo rīcību Melnās jūras reģionā," pavēstīja NATO vadītājs Jenss Stoltenbergs. "Krievijas rīcība arī būtiski apdraud Melnās jūras reģiona stabilitāti, kas NATO ir stratēģiski svarīgs. Sabiedrotie pastiprina atbalstu Ukrainai un palielina mūsu modrību."

NATO atzinīgi novērtēja Turcijas centienus atjaunot labības darījumu un ANO un ES centienus saglabāt produkcijas plūsmu no Ukrainas.

NATO paziņoja, ka tā "pastiprina uzraudzību un izlūkošanu Melnās jūras reģionā, tostarp ar jūras patruļlidmašīnām un bezpilota lidaparātiem".

Krievija pagājušajā nedēļā izstājās no starptautiskā "labības darījuma", kas kuģiem ar Ukrainas labības kravām garantēja drošu ceļu Melnajā jūrā. Kopš izstāšanās Krievija vairākkārt jau apšaudījusi Ukrainas Melnās jūras piekrastes pilsētas.

Kopš pagājušās vasaras, kad ar Turcijas starpniecību tika panākta vienošanās par drošu labības izvešanu, Ukrainai izdevies pārdot ap 33 miljoniem tonnu labības un pārtikas produktu.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien sasauca jaunizveidotās NATO un Ukrainas padomes sēdi, lai apspriestu Ukrainas labības pārvadāšanu pa Melno jūru.

NATO pārstāve sakariem ar presi Oana Lungesku informēja, ka sanāksme notiks vēstnieku līmenī un tajā būs "konsultācijas par jaunākajiem notikumiem un pārrunāta Ukrainas labības transportēšana pa Melno jūru".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu