VIDEO Ukraiņi iznīcina unikālu okupantu ugunsmetēja sistēmu, ko dēvē par "elli zemes virsū" (8)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ukrainas speciālie spēki ar drona palīdzību iznīcinājuši unikālu okupantu ugunsmetēja sistēmu TOS-1 "Buratino".

"Buratino" ir smagā ugunsmetēja sistēma, kas tiek raksturota kā "elle zemes virsū". TOS-1 izšauj raķetes, kurām ir specializētas kaujas galviņas - tās ap noteikti mērķu izlej uzliesmojošu šķidrumu un to aizdedzina. Vienā uzbrukumā ir iespējams iznīcināt vairākus pilsētas rajonus.

Raķetes termobāriskā iedarbība ir ļoti efektīva, jo, piemēram, cilvēkiem slēpties ierakumos vai bunkuros jēgas nav. Kāpēc? Jo raķete izdedzina gaisu un rada augstu temperatūru, kā  rezultātā rodas spēcīgs triecienvilnis.

Augstas precizitātes izšaušanas leņķa aprēķins nevadāmām raķetēm sadala mērķus uz laukumu tā, lai sešu sekunžu laikā būtu iespējams blīvi nosegt mērķi. Tas ļauj ilgstoši apspiest ienaidnieka aktīvo darbību plašās teritorijās un iznīcināt ienaidnieka kaujas spēkus 40 000 kvadrātmetru platībā.

Sistēma izstrādāta 1970. gados. Tā ir montēta uz tanka T-72 bāzes un pirmo reizi kaujas laukā tika izmantota padomju-afgāņu karā. TOS-1 paredzēts bruņotas tehnikas likvidēšanai, ēku iznīcināšanai un aizdedzināšanai, kā arī pretinieka spēku novājināšanai.

2015. gadā "Buratino" tika pamanīti arī Ukrainas austrumos, Kremļa atbalstīto separātistu kontrolētajā teritorijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu