Zviedrija atļauj jaunu protesta akciju ar Korāna dedzināšanu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Zviedrijas policija ir izsniegusi atļauju šodien pie parlamenta rīkot protesta akciju, kuras organizatori plāno sadedzināt Korānu, ziņo Zviedrijas mediji.

Protesta akcijas organizators Salvans Najems laikrakstam "Expressen" sacīja, ka dedzinās Korāna eksemplārus tik ilgi, kamēr tas Zviedrijā tiks aizliegts.

Viņš iepriekš pavadīja irākiešu bēgli Salvanu Momiku, kurš īstenoja divus šādus protestus pie Stokholmas galvenās mošejas un pie Irākas vēstniecības. Šo protestu dēļ Zviedrijas diplomātiskās attiecības ar vairākām Tuvo Austrumu valstīm ir saasinājušās.

Zviedrijas policija iepriekš ir uzsvērusi, ka tā izsniedz atļaujas tikai publisku sapulču rīkošanai, nevis darbībām, kas notiek to laikā.

Jūnija beigās 37 gadus vecais Momika pie Stokholmas galvenās mošejas aizdedzināja lapaspuses no Korāna, bet pēc mēneša viņš sarīkoja līdzīgu protesta akciju pie Irākas vēstniecības, kur mīdīja kājām musulmaņu svēto grāmatu, bet neaizdedzināja to. Abi incidenti izraisīja plašu sašutumu un nosodījumu musulmaņu valstīs.

Pagājušajā nedēļā Zviedrija deva rīkojumu 15 valsts iestādēm, tai skaitā bruņotajiem spēkiem, vairākām tiesībaizsardzības iestādēm un nodokļu dienestam pastiprināt pretterorisma pasākumus.

Svētdien Dānija paziņoja, ka apsvērs iespējas apturēt protestus, kuros tiek dedzināti svētie teksti. Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons paziņoja, ka arī Zviedrijā jau notiek līdzīgs process.

Zviedrijas un Dānijas sūtņi ir izsaukti uz vairākām Tuvo Austrumu valstīm, kas izteikušas protestus par Korāna dedzināšanu.

Saūda Arābija un Irāka ir aicinājušas sasaukt Džidā bāzētās Islāma sadarbības organizācijas sanāksmi, lai risinātu Korāna apgānīšanas problēmu Zviedrijā un Dānijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu