Austrumu slimnīcā sirmgalvei veikta sarežģīta operācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) multidisciplinārā ārstu komandā veiksmīgi noritējusi urīna nesaturēšanas un maksts noslīdējuma operācija, izmantojot caur maksti ievietojamo medicīnisko sietu, kas nostiprina iegurņa pamatni un turpmāk būtiski uzlabos dzīves kvalitāti pacientei, pavēstīja RAKUS preses sekretāre Ilga Namniece.

Paciente vērsās ar sūdzībām par urinācijas un maksts noslīdējuma problēmām, kas bija attīstījušās pēc dzemdes izņemšanas operācijas pirms 17 gadiem. Pacientes pašsajūta un dzīves kvalitāte ar gadiem pasliktinājās. Viņa sūdzējās par pilnīgu maksts izkrišanu un urīna nesaturēšanu, kas atstāja nelabvēlīgu iespaidu uz ikdienas un sociālo dzīvi. Pārkāpjot 82 gadu slieksni, pacienti vairs nespēja sadzīvot ar komplicētām veselības problēmām.

Lai risinātu pacientes komplicētās veselības problēmas, bija nepieciešamas gan Ginekoloģijas klīnikas, gan Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas ārstu konsultācijas, lai vienotos par taktiku pacientes veselības problēmu novēršanai.

RAKUS Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis skaidroja, ka problēmas, kas saistītas ar iegurņa orgānu darbības traucējumiem, atstāj ļoti lielu iespaidu uz urīnceļu (urīnpūšļa un urīna izvadkanāla) funkcionēt spēju. Tajā pašā laikā tādi simptomi kā urīna nesaturēšana var būt saistīti ar nopietnām slimībām, piemēram, urīnpūšļa vēža diagnozi vai muguras smadzeņu slimībām (multiplā skleroze). Tāpēc šādām pacientēm vispirms nepieciešama nopietna uroloģiska izmeklēšana, pēc kuras multidisciplināra komanda lemj par tālāko ārstēšanas taktiku un stratēģiju.

Iegurņa pamatnes patoloģijas ir komplicēta problēma, kas, ņemot vērā sievietes vidējā vecuma palielināšanos, ik gadu kļūst aizvien aktuālāka visā pasaulē. Šāda veida patoloģijas var izārstēt augsta līmeņa universitātes slimnīcā - multidisciplinārā ginekologu, urologu un proktologu komandā, nodrošinot sievietēm visefektīvāko palīdzību un ārstēšanas iespējas, norādīja RAKUS Ginekoloģijas klīnikas vadītāja Jana Žodžika.

Speciālisti aicina sievietes nekautrēties un nesamierināties, bet gan vērsties pie sava ginekologa, lai šādu komplicētu veselības problēmu gadījumā saņemtu nosūtījumu ambulatorai konsultācijai RAKUS, kur multidisciplināra mediķu komanda spēs rast vispiemērotāko risinājumu iegurņa pamatnes patoloģiju ārstēšanai. Slimnīcas vadošie Ginekoloģijas klīnikas ginekologi ir guvuši starptautisku pieredzi un praktiski apguvuši mūsdienīgu ķirurģiskās ārstēšanas metodi ar ginekoloģisko sietu implantiem, kas ļauj palīdzēt sarežģītu iegurņa pamatnes problēmu gadījumos, uzsver Ginekoloģijas klīnikas ginekoloģe eksperte Nellija Lietuviete.

Dzemdes vai maksts noslīdējumu jeb prolapsu (bruku) visbiežāk veicina tādi faktori kā, piemēram, dzemdību laikā gūtas traumas, radikālas ginekoloģiskas operācijas, aptaukošanās, estrogēnu nepietiekamība, fiziski smags darbs, hroniskas plaušu slimības, kas izraisa pastāvīgu klepu, aizcietējumi un iedzimtība un citi faktori.

Katrā valstī apkopotie statistikas dati par iegurņa patoloģiju sastopamības biežumu atšķiras, taču lielākajā daļā gadījumu sievietei līdz 80 gadu vecumam ir vismaz 12% risks tikt operētai. Visā pasaulē iegurņa patoloģiju ārstēšana ir ļoti problemātisks jautājums, jo nav viena standarta, kas sniegtu 100% efektu vai visu veselības problēmu atrisinājumu. Ārvalstu kolēģu pieredze liecina, ka bieži ķirurģisko ārstēšanu nākas veikt atkārtoti.

RAKUS Ginekoloģijas klīnikas ginekologiem izveidojusies sadarbība ar Vācijas specializētās ginekoloģijas klīnikas vadošo ekspertu - ārstu Tobiasu Tanu Tjhenu, kurš dalījās zināšanās un starptautiskā pieredzē, kā arī sniedza praktiskās meistarklases iegurņa pamatnes problēmu mūsdienīgā ķirurģiskā ārstēšanā, operējot arī slimnīcas pacientes multidisciplinārā ārstu komandā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu