Postoši plūdi un spēcīga vētra: Augšdaugavas pašvaldība jau otro reizi šogad cietusi dabas stihijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Plūdi. Ilustratīvs attēls
Plūdi. Ilustratīvs attēls Foto: TVNET

Augšdaugavas pašvaldība jau otro reizi šogad cietusi dabas stihijā un cer uz valdības atbalstu, sacīja izpilddirektors Pēteris Dzalbe.

Tādu gadu izpilddirektors neatceras, piebilstot, ka pēc būtības nelaimes šogad jau ir trīs - vispirms plūdi, pēc tam ilgstošs sausums un karstums, un tagad vētra ar krusu, kas iznīcinājusi lauksaimniecības kultūru ražu un sabojājusi jumtus.

No vētras Augšdaugavas novadā cietušas apmēram 400 mājsaimniecības. Krusa nodarījusi būtiskus bojājumus.

Pašvaldība nav gatava šādiem pārbaudījumiem, pašvaldības kapitālsabiedrībās un operatīvajos dienestos pieejams neliels tehnikas resurss. Tādēļ pašvaldība sadarbojas ar būvniekiem, taču šai sadarbībai jābūt "ļoti piesardzīgai", lai būtu pārliecība, ka ievēroti visi normatīvie akti.

Izpilddirektora ieskatā pašvaldībai būtu nepieciešams iepirkt aprīkojumu operatīvākai koku novākšanai vai pacēlāju, kuru šai situācijā nepietika. Pašvaldība nav gatava šādām ārkārtas situācijām, jo tās nevar paredzēt.

Vērtējot pašvaldībai pieejamos resursus, izpilddirektors informēja, ka tikko saņemta informācija no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), ka piešķirti papildu līdzekļi plūdos cietušo pašvaldības ceļu sakārtošanai. Vēl neesam saņēmuši šos līdzekļus, kad jau ir klāt nākamā nelaime, sacīja Dzalbe, tāpēc ar pašvaldības rezerves fonda līdzekļiem viennozīmīgi nepietiks.

Tālāk pašvaldība rīkosies atbilstoši saņemtajam informatīvajam ziņojumam no VARAM, kurš tiks virzīts uz MK sēdi. Rīt pašvaldībā plāno pieņemt atsevišķus saistošos noteikumus par pabalstu izmaksu iedzīvotajiem un vērsīsies valdībā pēc kompensācijas. "Ceram, ka mūs uzskatīs par pašvaldību, kurai šis gads tiešām ir dramatiski smags," teica izpilddirektors.

Informāciju apkopojot gan paši, apsekojot teritoriju, gan arī saņemot to no iedzīvotājiem. Dārzniecības kooperatīvu teritorija, kurā ir arī deklarēti vairāki iedzīvotāji, bet vairums mājiņu tiekot izmantotas kā vasarnīcas, apsekota ar pašvaldības īpašumā esošo dronu un noteikts postījumu apjoms tai zonā, kam gājusi pāri krusa.

Teritorijā izvietoti konteineri celtniecības atkritumu un šīfera savākšanai, kurus iedzīvotāji visai ātri aizpildot.

Novadā vēl neesot veikta administratīvā reforma un tādēļ vēl ir saglabāti visi pagastu pārvaldnieki - viņi kopā ar apsaimniekotājiem ir izbraukājuši teritorijas un apzinājuši arī privāto mājokļu īpašniekus, kuri vēl nav pieteikušies pašvaldībā un vēl neesot pat zinājuši, kā rīkoties.

Vistas olas lieluma krusa, kas gāja pāri novadam, izsita logus un sabojāja automašīnas. Epicentrā atradās Raiņa māja - muzejs Berķenelē, Kalkūnes pagastā, kur krusa izsita logus un sabojāts jumts, caur kuru ieplūda lietus ūdens. Darbinieces glābušas, ko spēja, operatīvie dienesti aizsedza jumta logus, lai ūdens netecētu iekšā, teic Dzalbe.

Augšdaugavas novada izpilddirektors norādīja, ka šādos gadījumos būtu nepieciešama apziņošanas sistēma, kas brīdinātu par tuvojošos stihiju vai ekstrēmiem laikapstākļiem, kāda darbojas, piemēram, Polijā. Tāpat neesot saprotams, ciktāl ir pavirzījies praktiskais darbs pie civilās aizsardzības plāna un krīžu centru veidošanu, par ko daudz politiskā līmenī runāts gada sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu