Video "Es uzskatu Latviju par savu māju." Avens pilsonības anulēšanas gadījumā sola tiesāties (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens
Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens Foto: Sintija Zandersone/LETA

Tuvākajā nākotnē varētu izšķirties jautājums, vai Putinam pietuvinātais krievu miljardieris Pjotrs Avens varēs saglabāt savulaik iegūto Latvijas pilsonību, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "TV3 Ziņas". 

Pagājušajā nedēļā Latviju pāršalca ziņa, ka ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas Krievijas miljardieriem, Krievijas “Alfa Bank” dibinātājiem un akcionāriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam. Viņi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pameta valsti, tomēr pērn nonāca ES un Apvienotās Karalistes sankciju sarakstos. Arī pašai bankai ir piemērotas ES un ASV sankcijas.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) paziņojis, ka savā atzinumā par Latvijas pilsonības iespējamo atņemšanu Avenam ņems vērā ASV noteiktās sankcijas. Tomēr, kad varētu būt lēmums, ko tas praksē nozīmēs pašam Avenam, vai viņam nāksies Latviju pamest - uz šiem jautājumiem birojs pēc būtības neatbildēja, uzsverot, ka par to atbildīgas citas iestādes.

Birojā skaidro, ka ārzemnieku ieceļošanu un uzturēšanos dokumentē un kontrolē PMLP, robežsardze, diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības un Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments. Birojā atzīst – ja Avenam pilsonību anulēs, viņš juridisko cīņu varēs turpināt likumā noteiktajos ietvaros.

Pjotrs Avens savu viedokli "TV3 Ziņām" sniedza rakstiskā formā.

"Lai skaidri izklāstītu situāciju un novērstu nepamatotās spekulācijas, es gribētu pievērst uzmanību sekojošiem faktiem. Es jau vairāk kā gadu dzīvoju Latvijā un esmu Latvijas nodokļu rezidents. Esmu izstājies no visiem amatiem “Alfa” grupas uzņēmumos jau kopš 2022. gada marta un jau gadu gaidu Kipras varas iestāžu atļauju, lai pabeigtu sava Krievijas biznesa pārdošanas procesu.

Mana ģimene vēsturiski ir saistīta ar Latviju, un es uzskatu to par savu māju. Jaunpiebalgas kapsētā ir apglabāti mani radinieki, sākot no 18. gadsimta. Manis atjaunotajā baznīcā ir visu manu senču ieraksti no tā paša laika. Arī mans dēls ir Latvijas pilsonis, mācās skolā un ar lepnumu valkā sava sporta kluba Latvisko simboliku," norādīja Avens. 

"Es uzskatu, ka esmu ievērojis Pilsonības likuma prasības un neesmu veicis nevienu darbību, kas varētu pamatot pilsonības atņemšanu. Ja tiks ierosināta pilsonības atņemšanas procedūra, es plānoju izmantot visus juridiskos līdzekļus, lai aizsargātu savas tiesības," rezumē Avens.

Avenam ir ne tikai Krievijas un Latvijas, bet arī Luksemburgas pilsonība.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu