"Taliban" divu gadu valdīšana Afganistānā - "briesmīgāk, nekā baidījos" (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/Scanpix

Otrdien, 15.augustā, aprit divi gadi kopš Afganistānas galvaspilsētas Kabulas krišanas radikālo islāmistu grupējuma "Taliban" rokās, kamēr no Afganistānas tika atvilkts ASV karaspēks. "Godīgi sakot, jūtos kā dzīvojot murgā. Grūti aptvert, kam esam gājušas cauri pēdējo divu gadu laikā," Vācijas raidorganizācijai DW telefonsarunā stāsta 29 gadus vecā Marjana Marofa Arvina.

Arvina ir nevalstiskās organizācijas "Afghanistan Women and Children Strengthen Welfare Organization" dibinātāja. Talibi 2021.gada 15.augustā sagrāba organizācijas biroju, tajā pašā dienā, kad pārņēma varu Kabulā un padzina prezidenta Ašrafa Gani vadīto valdību. 

2021. gada maijā, pēc tam, kad ASV paziņoja par savu un sabiedroto spēku izvešanu no Afganistānas, "Taliban" sāka ofensīvu ar mērķi gāzt valdību. Pamazām, ieņemot pilsētu pēc pilsētas, talibi atguva kontroli pār teritorijām, kuras bija zaudējuši pirms divdesmit gadiem. 15. augusta rītā valdība krita, "Taliban" kaujinieki ienāca galvaspilsētā Kabulā un drīz pēc tam paziņoja, ka republikas vietā tiek atjaunots 2001. gadā zaudētais Afganistānas Islāma Emirāts.

Pirmais "Taliban" varas periods ilga no 90.gadu vidus līdz ASV iebrukumam 2001.gadā, jo talibi atteicās izdot 11.septembra teroraktu sarīkotāju Osamu bin Ladenu. Pirmā talibu valdīšanas cēlienā tika galēji ierobežotas sieviešu tiesības, izslēdzot viņas no sabiedriskās dzīves un ļoti stingri ierobežojot izglītības iespējas. Notika arī publiskas pēršanas un sodīšana ar nāvi. ASV iebrukuma 20 gados afgāņu sievietēm bija iespēja iegūt izglītību un strādāt. Lai arī 2021.gadā, atgriežoties pie varas, "Taliban" solīja, ka sieviešu tiesības tikšot atzītas saskaņā ar šariata likumiem, bargie aizliegumi un ierobežojumi ir atgriezušies - vairākums sieviešu atkal ir izstumtas no sabiedriskās dzīves, izglītības iestādēm un darba tirgus. Ierobežota arī vienkārša pārvietošanās.

"Nesaprotu, no kurienes nāca cerība, ka "Taliban" ir mainījušies vai kļuvuši labāki," saka Arvina. "Mēs vienmēr zinājām, ka tad, ja "Taliban" atgriezīsies pie varas, mēs zaudēsim visu, ko bijām sasniegušas. Divdesmit dienas pirms viņu atgriešanās pie varas mēs, Kabulas sieviešu tiesību aktīvistes un pilsoniskās sabiedrības pārstāves, rīkojām preses konferenci, lai pievērstu starptautiskās kopienas uzmanību mūsu situācijai. Mēs teicām - paskatieties uz reģioniem, ko šobrīd jau kontrolē talibi, un ko viņi tur domā par sieviešu tiesībām. Bet neviens uz mums neklausījās."

Tolaik "Taliban" jau kontrolēja lauku reģionus Afganistānā. Talibiem nākot pie varas, sievietes tika piesaistītas mājām un varēja pildīt tikai meitas, sievas un mātes lomu.

Sievietes Mazārešarīfā pieprasa tiesības uz izglītību. 2023.gada 26.jūnijs
Sievietes Mazārešarīfā pieprasa tiesības uz izglītību. 2023.gada 26.jūnijs Foto: EPA/Stringer/Scanpix

Vijusī Afganistānas miera ministra vietniece Alema Alema norāda, ka mūsdienu "Taliban" sevišķi neatšķiras no tā "Taliban", kas Afganistānā bija pie varas 90.gados. Vienīgi tagad viņi ir pieredzējušāki. "Kopš atgriešanās pie varas viņi izsludinājuši 51 aizliegumu, kas attiecas uz sievietēm. Tas ir vairāk par vienu jaunu aizliegumu mēnesī," skaidro Alema. "Viņi neizsludināja visu uzreiz, jo negribēja pārbiedēt starptautisko kopienu. Arī iekšpolitiski viņiem bija sākumā jārīkojas piesardzīgi, lai nenoskaņotu pret sevi sabiedrību, pirms bija konsolidējuši varu."

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija 2018.gadā uzsāka nepastarpinātas sarunas ar "Taliban", kuru gaitā tika panākta vienošanās par ASV karaspēka izvešanu. Nākamā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šo vienošanos īstenoja. 

Vairākkārtīgi lietojamo higiēnisko pakešu šūšana Kabulā. 2023.gada 31.jūlijs
Vairākkārtīgi lietojamo higiēnisko pakešu šūšana Kabulā. 2023.gada 31.jūlijs Foto: WAKIL KOHSAR/AFP/Scanpix

Alema norāda, ka vienošanās esot paredzējusi, ka Afganistānas valdības un "Taliban" starpā notikšot miera sarunas. "Mēs tām gatavojās. Miera ministrijā biju izveidojusi dažādas darba grupas, kopā ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem no visām 34 provincēm bija izstrādātas vadlīnijas un atbalsta mehānismi. Taču "Taliban" neizrādīja nekādu interesi ar mums runāt. Viņi zināja, ka ASV aizies no Afganistānas. Viņi netaisījās piekāpties. Un ASV valdība bija padarījusi viņus prezentablus - "Taliban" it kā esot mainījušies," stāsta Alema. 

Tas, ka ASV, kuras daudzus gadus bija bruņojušas Afganistānas armiju, iesaistījās tiešās sarunās ar talibiem, grāva noskaņojumu Afganistānas armijā un mazināja tās pretošanos talibu uzbrukumiem. 

Grima māksliniece salonā Mazārešarīfā 2023.gada 5.jūlijā uzklāj kosmētiku klientei - mēnesi pirms spēkā stājās skaistumkopšanas salonu aizliegums
Grima māksliniece salonā Mazārešarīfā 2023.gada 5.jūlijā uzklāj kosmētiku klientei - mēnesi pirms spēkā stājās skaistumkopšanas salonu aizliegums Foto: ATIF ARYAN/AFP/Scanpix

"Daudzi domā tikai par to, kā tikt prom no valsts," saka Arvina. "Esmu vīlusies, ka pasaule un afgāņu sabiedrība tika ātri padevās. Ir briesmīgāk, nekā baidījos. Bet afgāņu pilsoniskajai sabiedrībai ir spēcīgs kodols, kas nepadosies. Nevajag šo kodolu novērtēt par zemu. Es no sirds ticu mums."

FOTO: Sieviešu dzīve Afganistānā

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu