Una: mans mērķis un sapnis ir karjera ķīmijas nozarē

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: No personīgā arhīva

Una ir no Rīgas. Izaugsmes programmā "Beat it" viņa  vēlas visu uzzināt par ķīmijas nozares dziļāku izpratni. Mentore – Zane Grigale-Soročina, Kinetic Nail Systems vecākā ķīmiķe un jaunu produktu izstrādātāja. Piedāvājam īsu interviju ar vienu no projekta meitenēm. 

Jau rakstījām par projekta enerģiskajām mentorēm. Tagad laiks pašām sapņu realizētājām, meitenēm, kuras zina, ko vēlas, un centīsies šo sapni sasniegt!

Pastāsti īsi par sevi, kas Tu esi, no kurienes nāc, ko esi līdz šim mācījusies un apguvusi?

Mani sauc Una Līna Lauciņa, esmu 17 gadus veca un esmu no Rīgas. Rudenī iešu 12. klasē Rīgas Franču licejā. Līdz šim esmu pabeigusi klarnetes spēli Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā, orķestrī gan vēl turpinu iet. Eju arī sporta skolā - spēlēju basketbolu.

Kā dzima sapnis par Taviem nākotnes plāniem un mērķiem? Pastāsti, kā šī ideja Tev ienāca prātā un kā Tu pati tai noticēji?

Mans nākotnes mērķis ir veidot karjeru ķīmijas nozarē. Jāsaka godīgi, liela ietekme bija (un ir) maniem skolotājiem. 6.klasē mans dabaszinību skolotājs, kurš veicināja manu interesi zinātnē, vecākiem minēja, ka no manis iznāktu laba pētniece. Kopš tā laika mērķis iet eksaktajā novirzienā bija nosprausts. Skolā sākās ķīmijas priekšmets, kuru māca vienkārši kolosāla skolotāja, tāpēc parādījās vēlme iedziļināties ķīmijā. Tā kā ome ir ķīmijas doktore, izvēle turpināt iet pa ķīmijas taciņu pat šķita tīri dabiska, ģimene arī ļoti atbalsta un palīdz, pat ja konkrētas profesijas vēl prātā nav, viņi man pašai liek noticēt ar savu ticību manī.

Foto: No personīgā arhīva

Kāpēc Tev ir būtiski, lai šī ideja attīstītos, kāpēc sabiedrībai tas būtu nepieciešams?

Pat ja novirziens nākotnes karjerai lielākajai daļai ir skaidrs, reti kurš mans vienaudzis skaidri zina uz kuru no visām profesijām krāšņajā piedāvājumā mērķē, neesmu izņēmums. Papildus tam, ķīmijas novirziens kā tāds nav īpaši populārs, ja salīdzina ar citiem. Man ir cerība, ka mans mērķis - darba iespēju  ķīmijas nozarē atklāšana- man pašai un maniem vienaudžiem šaubu un neziņas faktoru karjeras izvēles ceļā samazinātu, ja ne izskaustu pavisam. Turklāt, eksakto jomu ekspertu rindu paplašināšanās nenāktu par sliktu arī valsts mērogā.

Kā nonāci projektā “Beat It”? Ko Tev tas nozīmē?

Ieraudzīju reklāmu ar aicinājumu pieteikties E-klases mājaslapā, izdomāju, kāpēc ne? Izlemt pieteikties palīdzēja arī informātikas stundā galīgi nejauši uzietās iepriekšējā gada dalībnieču intervijas, kā arī iespēja tikt pie individuāli piemeklētas mentores. Priecājos, ka spēru šādu soli, jo ne tikai pavadu laiku konstruktīvi, bet, to darot, trenēju sevi izkāpt no savas komforta zonas.

Kādas Tev ir attiecības ar mentori? Nosauc būtiskākās lietas, kuras esi jau mācījusies no viņas.

Jau no pašas pirmās tikšanās Zane ir bijusi ārkārtīgi pretimnākoša, atvērta un entuziastiska. Tieši viņas pozitīvisms un enerģijas kūsāšana man iknedēļas tikšanās padara gaidītas, novērtēju to, ka man piešķirta vienkārši izcila mentore. Lietas, ko no viņas jau esmu iemācījusies, ir vizualizācija un rūpīga plānošana pat pavisam attāliem mērķiem, kas tik tiešām palīdz, lai gan vēl nesanāk ideāli.

Mums nevienam dzīve nav bijis rožu dārzs - pastāsti par kādām savas dzīves sāpīgajām pieredzēm, no kurām esi augusi, tapusi stiprāka un sajutusies apņēmības pilna sekot saviem sapņiem.

Uz sitiena absolūti nevienu negatīvo pieredzi prātā atsaukt nevaru, taču pilnīgi droši varu teikt, ka apņēmību sekot saviem sapņiem manī vairo pati vēlme sasniegt galējo mērķi.

Ko jaunietim būtiski apzināties un ņemt vērā, lai sāktu sekot savam sapnim?

Savas spējas, jo no tām taču top viss galarezultāts - ja rociņas par īsām, nekas nesanāks. Vispirms jātiek pie resursiem, tikai tad var turpināt ceļu mērķa virzienā.

Kā Tu raksturotu šī gadsimta jauniešus?

Neparedzami, brīvdomājoši.

Foto: No personīgā arhīva

Vai Tu esi skolas laikā cietusi no mobinga, līdzcilvēku aizskārumiem, emocionālās vardarbības? Kā skaties uz šo tēmu?

Jā, taču tas, vismaz manā gadījumā, tikai palīdzēja uzaudzēt biezāku ādu. Nav ideāla situācija, taču sagatavo "lielajai" dzīvei- nevar vienmēr dzīvot rozā mākonītī.

Ko Tu vēlētos pateikt jauniešiem, kas vēl svārstās par sava sapņa piepildīšanu?

Šobrīd vēl esmu vienā laivā ar viņiem, man pašai derētu kāds ieteikums:)

Kas Tu būsi pēc 10 gadiem... uzbur ainu!

Gribētos cerēt, ka ķīmiķe. Tik tālu vēl neesmu domājusi, lai gan ar mentori pārrunas par manu nākamās piecgades plānu jau ir bijušas.

Īsās atbildes:

• Tava miera osta - Tīrīšana klasiskās mūzikas pavadījumā

• Mīļākā smarža un garša - Mammas smaržas un laikam apelsīns.

• Valsts, kur vēlos aizceļot - Turcija

• Mīļākā grāmata, ko ieteiktu citiem - Jūnasa Jūnasona "Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda"

• Mīļākā krāsa un ēdiens - Dzeltena/oranža, mīļākais ēdiens mainās katru dienu, taču šodien teiktu maizes zupa vai kartupeļu pankūkas.

• Dzīvesgudrība, kuru vienmēr cenšos nest sev līdzi dzīvē - Galvenais ir piedalīties, izmantot jebkuru iespēju apgūt ko jaunu.

• Mana laimes formula - Meistarklases un pasākumi, kuros uzzinu un izmēģinu ko pilnīgi nezinātu, impulsīvas ekskursijas ar draudzenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu