Septiņu zīdaiņu slepkava: britu medmāsai piespriež mūža ieslodzījumu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūsija Letbija
Lūsija Letbija Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdien britu medmāsai Lūsijai Letbijai, kura pagājušonedēļ tika atzīta par vainīgu septiņu zīdaiņu noslepkavošanā un mēģinājumos nogalināt vēl sešus mazuļus, tika piespriests mūža ieslodzījums bez iespējas uz priekšlaicīgu atbrīvošanu, ziņo raidorganizācija BBC.

"Tā bija ļauna, aprēķina pilna un ciniska bērnu slepkavošana," paziņojot tiesas lēmumu, sacīja tiesnesis.

33 gadus vecā Letbija strādāja slimnīcā Anglijas pilsētā Česterā. Medmāsa viņas aprūpē esošajiem zīdaiņiem tīšuprāt injicēja gaisu, citiem nazogastrālajā zondē lēja lielu daudzumu piena, bet vēl divos gadījumos saindēja mazuļus ar insulīnu. Slepkavības viņa pastrādāja laikā no 2015.gada jūnija līdz 2016.gada jūnijam.

Divās slepkavībās sieviete tikusi attaisnota, bet par vēl sešām zvērinātie nav spējuši panākt vienotu verdiktu, vēsta ziņu aģentūra BBC.

Pirmā zīdaiņa slepkavība, kurā par vainīgu atzīta Letbija, notika 2015. gada jūnija sākumā. Lai gan 8. jūnija rītā mazulis piedzima priekšlaicīgi, viņa veselības stāvoklis tika vērtēts kā stabils - zēns bija vesels un elpoja bez skābekļa padeves.

Plkst. 19.30 savu maiņu slimnīcā uzsāka Letbija, bet jau plkst. 20.58 mazulis tika atzīts par mirušu. Kā liecina izmeklēšanas rezultāti, zēna nāvi izraisīja viņa asinsritē ievadīts skābeklis.

Medmāsas dzīvoklī tika atrasti arī rakstiski pierādījumi viņas necilvēcīgajai rīcībai. "Es esmu ļauna!" vēstīja uzraksts uz dzīvoklī atrastas piezīmju lapiņas.

Tiesā izskanēja, ka Letbija nogalinājusi divus no brāļiem-trīnīšiem, vienam no viņiem radot traumas aknās un asiņošanu, bet otram iepūšot vēderā tik daudz gaisa, ka tam pārsprāgusi diafragma. 

Citam zīdainim viņa nazogastrālajā zondē pildījusi pienu, kā rezultātā meitenīte sākusi vemt un uz laiku pārstājusi elpot. Tas meitenītei izraisīja neārstējamu smadzeņu traumu, un viņa nespēj dzīvot bez aprūpētājiem.

Vairākiem citiem zīdaiņiem viņa pie piena maisījuma jaukusi klāt insulīnu. Tiesnesis norādīja uz vienu no gadījumiem, kad mazulis izdzīvojis, taču viņam ir nopietni attīstības traucējumi.

Vairākos gadījumos viņa mazuļiem vēnā vai caur nazogastrālo zondi injicējusi gaisu, tai skaitā tādiem, kuri tobrīd tika ārstēti no infekcijām. 

Kad zvērinātie 8.augustā tiesas sēdē atzina viņu par vainīgu pirmajos apsūdzības punktos, Letbija sāka raudāt. Sprieduma nolasīšanā viņa nepiedalīsies un neskatīsies to attālināti, paziņojuši sievietes advokāti. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks solījis, ka tikšot meklētas iespējas, lai notiesātie nevarētu izvairīties no piedalīšanās tiesas lēmuma nolasīšanā.

Letbijas notiesāšanai pamatā bija divus gadus ilga izmeklēšana, kurā policija mēģināja noskaidrot iemeslu, kāpēc slimnīcā tik krasi pieaug priekšlaicīgi dzimušo mazuļu nāves gadījumi un smaga veselības stāvokļa pasliktināšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu