Nīderlande apstiprina bijušo Izraēlas militārpersonu imunitāti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: WESTOCK PRODUCTIONS/Shutterstock

Nīderlandes Augstākā tiesa piektdien paturējusi spēkā spriedumu, kas liedz kādam palestīnietim iespēju sūdzēt tiesā bijušo Izraēlas aizsardzības ministru Beniju Gancu un bijušo gaisa spēku komandieri Amiru Ešelu par viņu lomu gaisa triecienā Gazas joslai 2014.gadā.

Nīderlandes Augstākā tiesa apstiprināja divu zemāko instanču tiesu atzinumu, ka Gancs un Ešels ir pasargāti no civilprasībām Nīderlandē, jo viņiem ir "funkcionālā imunitāte".

Lietu ierosināja Ismails Ziada, kurš gaisa triecienā zaudēja sešus ģimenes locekļus. Abu izraēliešu advokāti norādīja, ka gaisa trieciens tika veikts Izraēlas militārās operācijas ietvaros 2014.gada Gazas konflikta laikā.

Ziada prasīja, lai Nīderlandes tiesa uzdotu Gancam un Ešelam atlīdzināt zaudējumus. Viņa advokāti apgalvoja, ka Gancam un Ešelam neesot imunitātes, jo viņu rīcība pielīdzināma kara noziegumiem.

Ziada paziņoja, ka ir vīlies un sašutis par Augstākās tiesas spriedumu, un apsver iespēju iesniegt apelāciju Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

"Tiesa kārtējo reizi ir izvēlējusies nostādīt politiku augstāk par cilvēkiem un bloķējusi piekļuvi taisnīgumam. Šodienas spriedums tikai padziļina netaisnību, no kuras mēs esam cietuši," viņš piebilda.

Izraēlas Tieslietu ministrija Nīderlandes zemākās instances tiesai apgalvoja, ka Izraēlas iekšējā militārajā izmeklēšanā konstatēts, ka uzlidojumā tika nogalināti četri kaujinieki, kas slēpās mājā. Ministrija norādīja, ka uzbrukums bija pieļaujams saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Palestīniešu kaujinieku kustība "Hamas", kas pārvalda Gazas joslu, ir atzinusi, ka ēkā atradās divi kaujinieki.

Gan Gancam, kurš gaisa trieciena laikā Gazā bija militārā štāba priekšnieks, gan Ešelam ir imunitāte, jo viņi īstenoja Izraēlas valdības politiku, atzina Nīderlandes tiesas. Augstākā tiesa piekrita šim atzinumam.

Gancs tagad ir centriskās opozīcijas partijas "Nacionālā vienotība" frakcijas vadītājs Izraēlas parlamentā, bet Ešels šomēnes tika iecelts par vecāko līdzstrādnieku Vašingtonā bāzētajā Demokrātiju aizsardzības fondā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu