Kuldīgas slimnīcā pirmo reizi veikta pēdas īkšķa un pleznas kaula locītavas endoprotezēšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kuldīgas slimnīcas parādes durvis
Kuldīgas slimnīcas parādes durvis Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Kuldīgas slimnīcā pirmo reizi veikta pēdas īkšķa un pleznas kaula locītavas endoprotezēšana, informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Anda Šlakorciņa.

Paciente pie traumatologa - ortopēda bija vērsusies ar sūdzībām par to, ka ļoti sāp pēdas īkšķis un nevar paiet. Rentgenā atklājies, ka pirksta locītava pavisam nodilusi, diagnoze - kājas īkšķa pamata locītavas deformējošā artroze.

Kuldīgas slimnīcas traumatoloģes - ortopēde Evita Rumba skaidro, ka kājas īkšķa pamata locītavas deformējošā artrozes rezultātā pēdas īkšķis ir mazkustīgs, sāpīgs, ap locītavu parasti rodas kaula izaugumi. Pacientiem ir ļoti ierobežots pirksta kustību apjoms un paradās stipras sāpes pie slodzes.

"Pastāv vairākas ārstēšanas iespējas, tomēr operācija, kurā tika ievietota pēdas īkšķa locītavas protēze, pacientei noņem sāpes, pēc trīs mēnešiem īkšķis ir kustīgs. Tas ir līdzīgi, kā ceļu un gūžu locītavas endoprotezēšana," norāda Rumba.

Par iespēju veikt šāda veida operāciju daktere jau bija interesējusies agrāk, informāciju ieguvusi traumatoloģijas - ortopēdijas kongresos, kā arī pieredzes apmaiņā ar kolēģiem. Esot ieinteresētai pēc iespējas ātrāk novērst problēmu, Rumba sadarbojās ar pacienti vajadzīgās pēdas īkšķa locītavas endoprotēzes iegādē un, piedaloties kolēģim Jānim Jansonam, Kuldīgas slimnīcā veiksmīgi veica operāciju.

Rumba skaidro, ka pacientiem, kuriem saslimšana ir tikai sākuma stadijā, pastāv arī konservatīvas ārstēšanas iespējas, ikdienā lietojot individuāli izgatavotas ortopēdiskās zolītes vai valkājot speciālos apavus. Tomēr endoprotezēšana pacientam pēc aptuveni trīs mēnešu pakāpeniska atveseļošanās perioda dod iespēju atgūt dabiskās īkšķa locītavas kustības un ļauj aizmirst par sāpēm.

Lai pacientiem ar kājas īkšķa pamata locītavas deformējošā artrozes saslimšanu arī turpmāk palīdzētu atgūt dzīves kvalitāti, ārste ir gatava šāda veida operācijas praktizēt Kuldīgas slimnīcā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu