Ņem vērā! Padomi, kā izvairīties no sastrēgumiem Rīgas ielās (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Toms Koklītis/LETA

Mācību gada sākumā tradicionāli Rīgas ielās pieaug automašīnu skaits, jo ir noslēdzies vasaras atvaļinājumu laiks, kā arī pilsētā atgriežas studenti un skolēni. Paralēli pilsētā turpinās apjomīgi satiksmes infrastruktūras izbūves darbi, kuru laikā ir noteikti dažādi satiksmes ierobežojumi. Lai maksimāli izvairītos no satiksmes apgrūtinājumiem un ikviens savlaicīgi nokļūtu galapunktā, Rīgas pašvaldība ir sagatavojusi padomus, kā plānot savu maršrutu.

Kādēļ rodas satiksmes apgrūtinājumi?

Rīgu diennaktī šķērso vairāk nekā 300 000 automašīnu. Ja tās šķērsotu pilsētu vienmērīgi visas diennakts garumā, satiksmes plūsma būtu raita, tomēr, kā ierasts, satiksmes intensitāte un automašīnu skaits būtiski palielinās tieši no rītiem, pusdienlaikā un darba dienas izskaņā. Paralēli satiksmes plūsmu ietekmē dažādu būvprojektu īstenošana, jo būvdarbu vietā un ap to ir noteikti dažādi pārvietošanās ierobežojumi, kuri satiksmes plūsmu šajās vietās palēnina. Bieži vien satiksmes apgrūtinājumus izraisa no pašvaldības darba neatkarīgi notikumi, piemēram, pazemes komunikāciju bojājumi, ceļu satiksmes negadījumi vai transportlīdzekļu tehniskās problēmas, kas dažkārt pilnībā bloķē satiksmi. Tāpat autovadītāji pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus - apstājas vai novieto automašīnu stāvēšanai neatļautā vietā, aizšķērsojot ielu vai bloķējot tramvaju satiksmi. Satiksmes plūsmu ietekmē arī citas bīstamas situācijas, kad ielu posmus slēdz drošības iestādes, vai laikapstākļi, piemēram, stipras lietusgāzes vai sniegputenis, apgrūtinot transportlīdzekļu pārvietošanos.

Pēc iespējas vairāk izmantojiet sabiedrisko transportu

Lai mazinātu satiksmes intensitāti, īpaši mācību gada sākumā, iedzīvotāji aicināti atturēties no privāto automašīnu lietošanas, pēc iespējas biežāk izmantot sabiedrisko transportu - autobusus, trolejbusus un tramvajus, kā arī vilcienu. Arī šogad Zinību dienā, 1. septembrī, Rīgas pašvaldības sabiedriskais transports ikvienam būs bez maksas. Lielākajā daļā skolu svinīgais pasākums sākas rīta pusē, un paredzams, ka šajā laikā Rīgas ielās būs vērojams liels automašīnu pieplūdums un satiksmes apgrūtinājumi gan skolu tuvumā, gan pie ziedu veikaliem un tirdziņiem. Izmantojot sabiedrisko transportu, skolēni laikus nokļūs uz skolu, savukārt vecāki uz darbu.

Pateicoties sabiedriskā transporta joslām un infrastruktūrai, sabiedriskais transports ir kļuvis par ātrāko un ērtāko veidu, kā pārvietoties Rīgā, vienlaikus atslogojot pilsētas ielas un ietaupot laiku, kas tiek pavadīts ceļā. Turklāt pārvietoties ar sabiedrisko transportu, pērkot mēnešbiļeti, ir ekonomiski izdevīgāk, nekā katru dienu braukt ar privāto automašīnu. Vienas mēnešbiļetes cena neierobežotam braucienu skaitam ir 30 eiro, un dažādām pasažieru kategorijām ir piešķirtas atlaides, piemēram, seniori, skolēni un cilvēki ar invaliditāti Rīgas sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas. Papildu informācija par iedzīvotāju grupām, kurām pieejami dažādi braukšanas maksas atvieglojumi, pieejama SIA “Rīgas satiksme” mājas lapā.

Izvairieties no ceļu būvdarbu zonām

Līdz pat novembrim Rīgā turpinās aktīva būvdarbu sezona, realizējot apjomīgus satiksmes infrastruktūras izbūves darbus, tāpat tiek veikta ceļu seguma atjaunošana, daudzviet notiek kanalizācijas un ūdensvadu atjaunošana, tramvaja infrastruktūras pielāgošana jaunajiem, zemās grīdas tramvajiem. Būvdarbu vietā un ap to ir noteikti dažādi pārvietošanās ierobežojumi, kuri satiksmes plūsmu šajās vietās palēnina. Rīgas centrā turpinās projekta “Rail Baltica” infrastruktūras izbūve, tāpat norit Austrumu maģistrāles un Brasas tilta būvniecība, kā arī Daugavas stadionam pieguļošajā teritorijā pārbūvē vairākus krustojumus. Remontdarbi, kur tas iespējams, ir pārplānoti un satiksme tiek organizēta tā, lai pēc iespējas atvieglotu pārvietošanos, tomēr arī mācību gada sākumā būvdarbi turpināsies un satiksmes ierobežojumi paliks spēkā. Aicinām autovadītājus pārplānot ierastos maršrutus, lai izvairītos no remontdarbu vietām, vai ierēķināt ilgāku laiku, ko pavadīt ceļā, lai nepieciešamajā galamērķī nokļūtu laikus. Rīgas domes Satiksmes departamenta mājaslapā ir izveidota speciāla karte, kur iedzīvotāji var redzēt aktuālos satiksmes ierobežojumus Rīgā.

Dodieties ceļā ārpus “pīķa” stundām

Satiksmes intensitāte dažos diennakts posmos ir atšķirīga, tādēļ noteiktos laikposmos ceļā jāpavada ilgāks laiks. Visbiežāk satiksmes apgrūtinājumi veidojas no rītiem ap plkst. 8, kad cilvēki brauc uz darbu, bērni tiek vesti uz bērnudārzu vai skolu, un darba dienas izskaņā pēc plkst. 17, kad cilvēki dodas mājās, bet bērni tiek vesti uz interešu izglītības nodarbībām. Šajā laikā pilsētas ielās ievērojami palielinās automašīnu skaits. “Pīķa” stundās ceļā pavadītais laiks var pieaugt pat par 40-50 minūtēm. Autovadītāji šajā laikā aicināti paredzēt papildu laiku ceļā vai pārvietoties ar automašīnu ārpus intensīvās satiksmes stundām. Tāpat darba devēji ir aicināti būt saprotoši un pēc iespējas piedāvāt darbiniekiem elastīgu darba laiku.

Apbrauciet pilsētas centru

Nereti satiksmes apgrūtinājumus pilsētas centrā veido autovadītāji, kuri Rīgai brauc cauri. Aicinām autovadītājus atturēties no pilsētas centrālās daļas izmantošanas caurbraukšanai, bet izmantot apvedceļus. Tāpat Rīgā strādājošie, kuri brauc no blakus esošajām pašvaldībām, ir aicināti izmantot sabiedrisko transportu un vilcienu vai apvienoties ar kolēģiem, tā samazinot automašīnu skaitu Rīgā.

Brauciena laikā izmantojiet bezmaksas navigācijas un satiksmes informācijas aplikācijas

Lai izvairītos no vietām, kur ir palēnināta satiksme, noteikti satiksmes ierobežojumi vai uz ceļa noticis negadījums, autovadītāji aicināti izmantot bezmaksas navigācijas un satiksmes informācijas aplikācijas, piemēram, ”Waze”. Aplikācijas piedāvā ātrāko ceļu līdz galapunktam un operatīvi informē par notikumiem uz ceļa. Rīgas pašvaldība sadarbojas ar “Waze” un informē tās uzturētājus par aktuālajiem satiksmes ierobežojumiem.

Pārvietojieties ar velosipēdiem vai citiem mikromobilitātes rīkiem

Lai izvairītos no satiksmes apgrūtinājumiem, iedzīvotāji aicināti izmantot arī velosipēdus vai citus mikromobilitātes rīkus, piemēram, elektriskos skrejriteņus, īpaši labvēlīgos laika apstākļos. Ar velosipēdu aptuveni 30 minūšu laikā var nokļūt līdz pilsētas centram teju no visām Rīgas apkaimēm. Arī veloinfrastruktūra Rīgā attīstās - šobrīd pilsētā veloceliņi ir vairāk nekā 120 km garumā, ko var izmantot, arī braucot ar elektrisko skrejriteni, pilsētā ierīkota 351 velonovietne, kur kopumā var novietot 1920 velosipēdus. Pērn izbūvēts veloceļš “Centrs–Ziepniekkalns”, bet šogad plānots atklāt veloceļu “Imanta–Daugavgrīva”. Tāpat nākotnē plānots veloinfrastruktūru izbūvēt vai uzlabot uz vairākiem tiltiem Rīgā.

Aicinām mācīt bērniem uz skolu doties ar sabiedrisko transportu

Vecāki, kuru bērni jau ir patstāvīgi, aicināti tos apmācīt un iedrošināt doties uz skolu ar sabiedrisko transportu, jo Rīgas pašvaldības sabiedriskais transports visiem pirmskolas vecuma bērniem un skolēniem līdz 12. klasei ir bez maksas. SIA “Rīgas satiksme” mājas lapā ir pieejams detalizēta pieturvietu karte, kur vecāki var sameklēt tuvāko sabiedriskā transporta pieturu mājvietai un izglītības iestādei, kā arī sagatavot bērnam transporta kustības sarakstu. Savukārt, rūpējoties par bērnu drošību, pie visām izglītības iestādēm ir noteikts ātruma ierobežojums 30 km/ h, daudzviet uzstādīti ātrumvaļņi, un pie skolām, sporta kompleksiem un interešu izglītības iestādēm dežurē Rīgas pašvaldības policisti.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus ņemt vērā kādu no sagatavotajiem padomiem, lai mācību gada sākumā neradītu lieku satraukumu un nenokavētu sev svarīgus notikumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu