INFOGRAFIKA Aiz priekškara: Latvijas mediju virsrakstos par karu ienāk graudu eksporta tematika

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ar Ukrainu un Krieviju saistīto TV un radio sižetu vārdu mākonis 2023. gada jūlijā
Ar Ukrainu un Krieviju saistīto TV un radio sižetu vārdu mākonis 2023. gada jūlijā Foto: LETA

Jūlijā Latvijas mediju ziņu virsrakstos par Ukrainas un Krievijas karu turpināja dominēt aktuālā karadarbība un Krievijai noteiktās sankcijas, bet pēc Krievijas izstāšanās no tā dēvētā labības darījuma strauji ienāca arī Ukrainas graudu eksporta tematika. Pārējos ar karu saistītajos jautājumos mediju interese sadrumstalojas – sākot no NATO sammita lēmumiem, palīdzības tēmām un algotņu grupējuma “Vagner” gaitām līdz bēgļu valodas mācībām Latvijā un atomstaciju drošībai.

Paplašinot Krievijas televīziju propagandas analīzes iknedēļas apskatu "Aiz priekškara", publicējam trešo Latvijas mediju telpas ikmēneša prioritāšu analīzi, pievēršot uzmanību arī to korelācijai ar Krievijas naratīviem.

Graudu tēmu vērts atzīmēt atsevišķi, jo tā ar zināmu regularitāti parādās un pazūd, aktualizējoties brīžos, kad Krievija atkal paziņo par labības pārvadājumu bloķēšanu Melnajā jūrā.

 

Nacionālā informācijas aģentūra LETA katru mēnesi nosaka aktuālākās tēmas, mediju monitoringa datu bāzē veicot atslēgvārdu analīzi. Kopš 2021.gada septembra notikusi būtiska pārmaiņa – Covid-19 tēma pazuda no redzesloka un tās vietā atnāca kara, sankciju, bēgļu un arī enerģētikas, cenu, inflācijas jautājumi.

 

 Tomēr cilvēki pierod pat pie kara. Spēja sekot līdzi Ukrainas aktualitātēm pamazām samazinās un šobrīd ir nostabilizējusies aptuveni 20% apjomā pret citām dominējošajām tēmām.

 

Radio un televīzijas ziņu virsrakstu “vārdu mākonis” Ukrainas un Krievijas tematikā pagājušajā mēnesī parāda aktuālākos vārdus – graudi, NATO, atbalsts, karadarbība. Tiem pa vidu var pamanīt tēmas par sankciju ievērošanu vai pārkāpšanu, piemēram, medijos izskanējušās ziņas, ka pēc Valsts drošības dienesta rekomendācijām melnajā sarakstā iekļauti uzņēmuma ″Pobeda Confectionery″ īpašnieki.

 

Runājot par karu Ukrainā, mediji bieži piemin arī iesaistīto valstu – Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, kā arī ietekmīgāko Rietumvalstu līderus. Atsevišķi analīzējot septiņu valstu līderu pieminējumus Latvijas medijos periodā no 1.janvāra līdz 31.jūlijam, redzams, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir pieminēts visbiežāk. Viņam seko Ukrainas līderis Vladimirs Zelenskis. Tālāk ir ASV prezidents Džo Baidens, kam seko Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko un tad - Francijas prezidents Emanuels Makrons, Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

 

Atsevišķi no pasaules līderiem jāpiemin, ka līdz jūlija beigām algotņu grupējuma "Vagner" dibinātājs, nu jau nelaiķis Jevgeņijs Prigožins Latvijas medijos tika pieminēts 4551 reizi, kas ir vērā ņemama publicitāte. Savu “slavas mirkli” ar 1763 pieminējumiem viņš sasniedza jūnijā ar ātro karagājienu uz Maskavu. 

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA" #SIF_MAF2023

Foto: MAF

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu