Ar likuma grozījumiem atvieglo bērnu nometņu organizēšanu un vadīšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Valdība otrdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtos grozījumus, kas paredz atvieglot bērnu nometņu organizēšanas un vadīšanas procesu sadarbībā ar iesaistītajām iestādēm Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), Veselības inspekciju (VI), nometņu organizētājiem un nometņu vadītājiem.

Ministru kabineta (MK) noteikumos par bērnu nometņu organizēšanas un darbības kārtību noteikts, ka nometnes organizētājam ir jāsaņem pozitīvs atzinums no VUGD par nometnes vietas atbilstību ugunsdrošības prasībām, ja tā tiek organizēta telpās. Līdz šim tas netika specifiski atrunāts, un esot vairākkārt konstatēts, kad nometnes organizētāji izmantojuši un ievietojuši tīmekļa vietnē negatīvus VUGD atzinumus.

Grozījumos arī atrunāts, ka ar nometnes dalībnieku likumiskajiem pārstāvjiem vairs nebūs jāslēdz līgums par dalību nometnē, ja to īsteno akreditētas profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādes audzēkņiem, kam nometne ir noteikta kā izglītības programmas sastāvdaļa, un ir noslēgts līgums par profesionālās ievirzes sporta izglītības programmas apguvi. Tādējādi minētās iestādes tikšot atbrīvotas no papildu administratīvā sloga.

Ministrija arī vērsa uzmanību, ka konstatēti vairāki gadījumi, kad dalībnieka likumiskie pārstāvji nav norādījuši būtisku informāciju par dalībnieka veselības stāvokli, kas apdraud pašu dalībnieku, jo nometnes organizētājam nav bijusi pieejama informācija, piemēram, par hroniskām saslimšanām, kas var izpausties nometnes norises laikā, alerģijām, ēšanas paradumiem, īpašiem uzvedības traucējumiem, speciālu medikamentu lietošanu.

Turpmāk ārstniecības persona, ar kuru noslēgta vienošanās, izņemot Jaunsardzes centra organizētās nometnes, turpmāk nometnes pirmajā dienā veiks pedikulozes un infekcijas slimību pazīmju - caurejas, vemšanas, ādas, gļotādas vai acu ābolu dzeltes, paaugstinātas ķermeņa temperatūras, infekciozas izcelsmes izsitumu - neesamības novērtēšanu.

Grozījumi paredz izņēmuma gadījumu attiecībā uz ārstniecības personām nometnēs - Jaunsardzes centra organizētās nometnēs vienošanās par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu netiks slēgta, ja nometnē ir darbinieks, kas apmācīts paplašinātā pirmās palīdzības sniegšanā saskaņā ar normatīvajos aktos par apmācību pirmās palīdzības sniegšanā noteiktajām mācību programmām, izņemot nometnes, kad Jaunsardzes centrs izvērtējis ārstniecības personas nepieciešamību un slēdzis vienošanos par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu nometnē.

Dalībnieka likumiskiem pārstāvjiem, slēdzot līgumu ar nometnes organizētāju, ir jāiesniedz konkrētus dokumentus un jāapliecina, ka sniegtā informācija ir patiesa. Par informāciju, kas nav norādīta, bet ir būtiska nometnes organizētājam, piemēram, par bērna drošību vai veselību, atbildība jāuzņemas dalībnieka likumiskajiem pārstāvjiem.

IZM atsaucās uz Veselības ministrijas norādīto par to, ka bērna vecāku rīcībā ir pietiekama informācija, kas būtu iesniedzama bērnu nometnei attiecībā uz bērna veselības stāvokļa novirzēm un nepieciešamo rīcību, un nav nepieciešamības šādu informāciju pieprasīt no ģimenes ārsta vai cita ārstējošā ārsta. Vienlaikus, ja bērna veselības stāvokļa dēļ vecāku sniegtā informācija papildināma ar specifisku medicīnisko informāciju no ārsta, kas var būt noderīga bērnu nometnes pakalpojuma sniegšanas laikā, vecāks šādu informāciju var pievienot nepieciešamības gadījumā, tādējādi pasargājot bērna tiesības uz piemērotu un kvalitatīvu aprūpi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu