VIDEO Parādījies video, kurā okupantiem izdevies iznīcināt pirmo "Challenger 2" tanku (7)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Sociālajos tīklos parādījies video, kurā redzams iznīcināts britu "Challenger 2" tanks. Izdevums "Forbes" ziņo, ka tanks iznīcināts pie nesen ukraiņu atbrīvotās Robotines.

Tiek ziņots, ka šis ir pirmais fiksētais gadījums, kad okupantiem Ukrainā izdevies iznīcināt "Challenger 2" tanku. Kaujas mašīna, visticamāk, esot bijusi 82. Gaisa uzbrukuma brigādes rīcībā.

"Challenger 2" nedaudz atšķiras no vācu "Leopard 2" un amerikāņu "M-1 Abrams" kaujas tankiem. Šis ir galvenais kaujas tanks britu spēkiem. Līdz 2021. gadam britu armijā kopumā bija 227 šādi tanki, kas nozīmē, ka Ukrainai kopumā potenciāli varētu piegādāt 79 tankus, jo britu armijas mērķis tuvākā nākotnē ir tanku skaitu samazināt līdz 148, jo tos aizstātu modernizētie "Challenger 3".

Sākotnēji briti Ukrainai piegādājuši 14 "Challenger 2" smagos kaujas tankus.

"Challenger 2" būvēti 1990. gadu beigās un šobrīd ir vairāk nekā 20 gadus veci. Tanki Ukrainai nodrošina labāku aizsardzību un palielinās ugunsspēka precizitāti.

Uzreiz ir jāieskicē "Challenger 2" specifika, kurai ir unikāla iezīme. Britu armijas tradīcijas ir daudz ietekmīgākas par NATO standartiem. Pirmkārt, "Challenger 2" ir 120 milimetru L30A1 lielgabals, kura stobra garums sasniedz 6,6 metrus.

"Challenger 2" apkalpe sastāv no četriem cilvēkiem, kas ir par vienu vairāk nekā šobrīd galvenajiem Ukrainas kaujas tankiem. Tāpat šie tanki sver aptuveni 64 tonnas, vairāk nekā Krievijas spēkos līdzīgie tanki.

Neskatoties uz vienoto munīcijas kalibru, pats ierocis ir unikāls. Pirmkārt, tam ir vītņstobrs, otrkārt, tas izmanto lādiņus, kas nav NATO standarta munīcija.

Kopumā "Challenger 2" ir standarta Rietumu tanks, kura galvenā atšķirība ir ierocis. Tāpat viena no būtiskākajām šī kaujas tanka iezīmēm ir tā bruņas. Informācija par "Challenger 2" bruņām ir ārkārtīgi ierobežota, bet zināms ir tikai tas, ka tankā izmanto "Chobham" bruņu otro paaudzi, kas pazīstama arī ar nosaukumu "Dorchester". To veido īpašas keramikas un metāla elementu flīzes – volframs un noplicināts urāns.

Tāda paša tipa bruņas ir arī amerikāņu "M1 Abrams" kaujas tankiem. Šāda veida aizsardzība nodrošina efektīvu aizsardzību pret zemkalibra lādiņiem un "HEAT" munīciju, kam ir spēcīgi sprādzienbīstams prettanku efekts.

"Challenger 2" ir 26,1 litra "Perkins CV12-6A V12" turbodīzeļa dzinējs ar "Santasalo TN54E" sešpakāpju automātisko ātrumkārbu. Tiesa, britu kaujas tanks nav tik jaudīgs, kā "Abrams" un "Leopard". Britu ražojumam ir 1200 zirgspēku, bet "Abrams" un "Leopard" - 1500.

"Challenger 2" maksimālais ātrums ir 59 km/h, savukārt bezceļu apstākļos tas spēj pārvietoties ar 40 km/h.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu