Saeima pagarina karavīru dalību operācijā Kosovā līdz 2025. gada beigām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) jauno karavīru izlaidums un zvērestu došanas pasākums NBS Ādažu bāzē.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) jauno karavīru izlaidums un zvērestu došanas pasākums NBS Ādažu bāzē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeima ceturtdien, 7. septembrī lēma pagarināt līdz 2025. gada 31.decembrim Latvijas karavīru dalību NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Kosovā.

Dalības pagarinājumu rosināja Aizsardzības ministrija (AM) un iepriekš atbalstīja arī valdība.

AM skaidro, ka Nacionālo bruņoto spēku dalība operācijā tagad noteikta uz ilgāku laiku, ņemot vērā pieaugošo saspīlējumu pie Eiropas robežām un nepieciešamību situāciju stabilizēt, kā arī Latvijas apņemšanos pildīt saistības attiecībā pret NATO un saviem partneriem.

Jau ziņots, ka iepriekš Latvijas karavīru dalība operācijā Kosovā bija noteikta līdz 2023.gada beigām.

Latvija piedalījās šajā operācijā arī no 2000.gada līdz 2009.gada ar dažāda lieluma vienībām un dažādu jomu speciālistiem. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020.gadā, atsaucoties NATO virspavēlniecības Eiropā pārstāvju aicinājumam.

Balstoties uz ANO Drošības padomes 1999.gadā pieņemtu rezolūciju, NATO vadītās starptautiskās operācijas Kosovā galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, lai garantē pārvietošanās brīvību vietējiem iedzīvotājiem. Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un vietējo drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudzetniskas Kosovas attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu