Gadījums Lietuvā: tēvs nolaupa deviņus mēnešus veco meitu un aizved uz Karaļaučiem; tur "briesmīgos" apstākļos

TVNET/LRT.LT
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Šonedēļ Lietuvas sabiedrība ar atvieglojumu sagaidīja deviņus mēnešus vecas meitenītes atgriešanos valstī. Tēvs viņu bez mātes ziņas bija aizvedis uz Karaļaučiem (Kaļiņingradu) un tur slēpa. Meitene tika turēta "ļoti briesmīgos" apstākļos, paziņojusi Lietuvas ģenerālkonsule Karaļaučos Aušra Černevičiene.

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes sākušas pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu bērna nolaupīšanu. Bērna māte, kurai ir aizgādnība pār bērnu, 27. augustā vērsās Klaipēdas policijā, jo bērna tēvs, ar kuru viņai attiecības beigušās, norunātajā laikā nebija atvedis meiteni mājās.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tēvs kopā ar mazo meitu laivā šķērsoja Skirvītes upi, kas šķir Lietuvu no Krievijas eksklāva Karaļaučiem.

Tiesa Lietuvā pagājušajā piektdienā izdeva aresta orderi pret bērna tēvu, kurš tiek turēts aizdomās par bērna nolaupīšanu un nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs otrdien apstiprināja, ka izdevies panākt bērna atgriešanos Lietuvā. Izskanējušas ziņas, ka meitenes māte otrdien bija devusies uz Krievijas teritoriju, lai aizvestu bērnu mājās. Viņai līdzi devās meitenes vectēvs, advokāts un Lietuvas amatpersonas.

Lietuvas Bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta vadītāja Ilma Skudiene atklājusi, ka Krievijas iestādes esot sadarbojušās ar Lietuvas dienestiem.

Lietuvas amatpersonas neslēpj pārsteigumu par to, ka situāciju izdevies atrisināt salīdzinoši ātri. Lietuvas ģenerālkonsule Karaļaučos Aušra Černevičiene atklājusi, ka viens no iemesliem esot bijis tas, kādos apstākļos tēvs Karaļaučos turēja deviņus mēnešus veco meitu. Galīgo lēmumu vietējās iestādes pieņēmušas pēc tam, kad meitai pakaļ atbraukusi māte. "Mātes loma, fokuss un sagatavotība bija ļoti svarīgi aspekti," viņa uzsver. "Domāju, ka liela nozīme šajā stāstā bija arī ainai, kas iestāžu darbinieku acīm pavērās vietā, kur tēvs ar meitu bija apmeties. (..) No advokāta stāstītā noprotams, ka apstākļi, kādos meitene tika turēta, bija ļoti briesmīgi."

Černevičiene norādīja, ka tēvs neesot bijis pretimnākošs. 

Lietuvas Imigrācijas dienests pašlaik izmeklē, vai meitenes tēvs Alģirds Švanis ir pieņēmis Krievijas pilsonību, jo tādā gadījumā viņam būtu vajadzējis atteikties no Lietuvas pilsonības.

Krievijas amatpersonas apgalvo, ka Švanim esot gan Lietuvas, gan arī Krievijas pase. Šis apstāklis esot aizkavējis meitenes atgriešanos Lietuvā.

Atklājies arī, ka tēvs panācis, ka meitai ticis izdots personu apliecinošs dokuments, par ko nebija paziņots mātei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu