Eiropas Komisija atsauc pārstāvi, kurš kritizēja Vīni par gāzes pirkšanu no Krievijas (5)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Martīns Zelmairs
Martīns Zelmairs Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) asi nosodījusi Eiropas Savienības (ES) pārstāvi Austrijā Martīnu Zelmairu, kas apsūdzējis Vīni par "asins naudu", ko tā maksā Krievijai par gāzes piegādēm.

EK piektdien paziņoja, ka viņš atsaukts atpakaļ uz Briseli.

Zelmairs trešdien kāda sarīkojuma gaitā izteicās, ka Austrija joprojām 55% savas gāzes saņem no Krievijas, tomēr Vīnes centrā Ringštrāsē protestus neviens nerīko.

"Tas mani pārsteidz, jo asins nauda katru dienu tiek sūtīta uz Krieviju ar gāzes rēķinu," norādīja Zelmairs.

Kā atzina ES pārstāvis, viņš saprot enerģijas piegādes problēmas, tomēr Austrija ir pārtikusi valsts un varētu tāpat kā citas valstis iztikt bez Krievijas gāzes.

Opozīcijā esošā Austrijas Brīvības partija, kas šobrīd aptaujās atrodas vadībā, valdībai pieprasījusi Zelmaira atstādināšanu.

Ceturtdien Austrijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka Zelmairs izsaukts uz tikšanos ar augstu ministrijas amatpersonu.

Kaut arī Zelmaira izteikumi izsaukuši kritiku, Austrijas Enerģētikas ministrija atzīst, ka valsts joprojām izmanto pārāk daudz Krievijas gāzes, vēsta ziņu aģentūra APA.

Līdz Krievijas atkārtotā iebrukuma sākumam Ukrainā Austrija 80% patērētās gāzes saņēma no Krievijas. Tagad Vīne šo apjomu cenšas mazināt, un no pērnā augusta līdz jūlijam tie vidēji jau bijuši 50%, norāda ministrija.

Austrija cer, ka pilnībā no Krievijas gāzes varēs atteikties līdz 2027.gadam.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu