Eiropas Padomes tieslietu ministri tiksies neformālā konferencē Rīgā "Ceļā uz taisnīgumu Ukrainai" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere Foto: Zane Bitere/LETA

Pirmdien Rīgā, "Hanzas peronā", notiks Latvijas un Eiropas Padomes (EP) organizēta augsta līmeņa tieslietu ministru sanāksme.

Tajā tiks lemts par tālākajiem soļiem, lai nodrošinātu Krievijas atbildību par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā, un par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu viņu ģimenēs, informēja Tieslietu ministrijā (TM).

EP tieslietu ministru sanāksmi Rīgā, atklās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un ievadu runas teiks tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV), EP ģenerālsekretāre Marija Pejčinoviča-Buriča, EP Parlamentārās Asamblejas prezidents Tinijs Kokss, Ukrainas tieslietu ministrs Deniss Maļuska, Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins un Eiropas Savienības Tieslietu komisārs Didjē Reinderss.

Sanāksmē piedalīsies 40 Eiropas valstu delegācijas.

Sanāksmē galvenā uzmanība tiks pievērsta 2023.gada 17.maija EP samita Reikjavīkā, Islandē, pieņemto lēmumu īstenošanai. Mērķis ir izpētīt, kā EP var palielināt savu ieguldījumu Ukrainas tieslietu sistēmas atbalstīšanā un starptautiskās tiesiskās kārtības atjaunošanā, nodrošinot visaptverošu Krievijas atbildību par agresiju.

Sanāksmes pirmā sesija būs veltīta Krievijas visaptverošas atbildības nodrošināšanai, iekļaujot īpaša Ukrainai nodarīto zaudējumu reģistra izveidi.

Otrajā sesijā tieslietu ministri gan uzklausīs Ukrainas ģenerālprokuroru, gan spriedīs par atbalstu Ukrainas tieslietu sistēmas noturībai kara laikā un pēc kara atjaunošanā.

Trešā sesija tiks veltīta ģimeņu atkal apvienošanas un cerības atjaunošanas tematam, ar īpašu uzmanību atbalsta sniegšanai uz Krieviju un Baltkrieviju pretlikumīgi deportētiem ukraiņu bērniem.

Lībiņa-Egnere uzsver, ka sanāksmes laikā netiks nolemtas visas interesējošās lietas, bet sanāksme kalpos par platformu, kurā varēs izteikt viedokļus un saklausīt viens otru.

Viņa atklāj, ka visas 40 valstis, kuras piedalīsies sanāksmē - pamatā nosoda Krievijas agresiju pret Ukrainu, bet protams, ka atšķirībā no politiskās situācijas, viedokļi par turpmākajiem soļiem attiecībā pret Krieviju atšķiras, piemēram, jautājumā par Krievijas juridisko saukšanu pie atbildības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu