Noskaties Rīgas centrā esošajā Maskavas namā aizvien tiek izsniegtas Krievijas vīzas (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Maskavas nams.
Maskavas nams. Foto: Ieva Čīka/LETA

Postpadomju valstīs "Maskavas nami" atrodami tikai dažās valstīs – Armēnijas galvaspilsētā Erevānā, Bulgārijā Sofijā, arī Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā. Pašpasludinātajā Abhāzijas republikā Suhumi pilsētā. Un arī Rīgā. Mūsu kaimiņi lietuvieši nolēmuši Viļņā nelikumīgi uzslieto namu nojaukt. Bet pie mums Tieslietu Ministrija un Saeima pusotra gada laikā nav spējusi uzrakstīt likumu, lai Maskavas namu tā īpašniekiem atņemtu, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Ukrainas karš notiek nu jau vairāk nekā 570 dienas. Bet agresorvalsts galvaspilsētas filiāle ar visu Maskavas ģerboni joprojām atrodas pašā Rīgas centrā.

Otrdienas pēcpusdienā saujiņa aktīvistu sanāca, lai piketētu pie Maskavas nama Alfrēda Kalniņa ielā. Viņuprāt, Ukrainas kara laikā turpināt ļaut tajā darboties Krievijai lojāliem cilvēkiem ir nepareizi.

Pagājušā gada aprīlī Tieslietu ministrija lūdz tiesai iesaldēt Maskavas nama aktīvus, kas arī tiek izdarīts. Pamatojums - "Maskavas nams" Rīgā pieder Maskavas pilsētas Īpašuma departamentam. Tā faktiskais kontrolētājs ir sankcijām pakļautais Vladimirs Putins.

Pagājušā gada jūnijā iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns mudina iet vēl tālāk - soctīklos paziņo, ka ir devis uzdevumu "Tieslietu ministrijas ekspertiem līdz 17. jūnijam, proti, līdz Krievijas okupantu ienākšanas Rīgā gadadienai, izstrādāt speciālu likumu par īpašumu atsavināšanu."

Plāns - Krievijai un Baltkrievijai atņemt Maskavas namu kā arī sanatorijas "Jantarnij Bereg" jeb "Dzintarkrasts" un "Belorusija" jeb "Baltkrievija". Ēkas sola izmantot Ukrainas bēgļu izmitināšanai, cietušo rehabilitācijai, informācijas centram. Kopš tā laika ir pagājis gads un trīs mēneši. Mainījušies ministri. Darbu sākusi arī jaunā Saeima. Bet solījums sanatorijas un Maskavas namu atņemt nav izpildīts.

Kopš Maskavas nama atklāšanas te zem viena jumta reģistrētas dažādas organizācijas, kas, piepalīdzot Krievijas vēstniecībai Latvijā, pulcēja Krievijas fanus.

Latvijas specdienestu izgaismotais Viktors Guščins te gadiem pulcējis krieviski runājošos jauniešus, lai tos vervētu studijām Krievijas augstskolās. Uzņemti pat Krievijas valdības ministri.

Nama iesaldēšanai ir vairāki "bet". Iesaldēšana nenozīmē atslēgu atņemšanu un durvju aizslēgšanu. Piemēram, spēkā var palikt līdz tam slēgtie nomas līgumi. Tikai jāraugās, lai naudu nesaņem sankcionētais uzņēmums vai iestāde. Tas esot banku uzdevums.

Vēl - ir paredzēti noteikti finanšu līdzekļi, kas ļauj ēku apsaimniekot, sildīt, uzturēt, apsargāt. Un virkne citu atrunu.

Finanšu izlūkošanas dienests un Ārlietu ministrija mums skaidro, ka arī Eiropā ar pompu izziņotā krievu oligarhu jahtu un villu atņemšana bijis vairāk PR gājiens.

 Eiropa joprojām prāto, kā konfiskācijas noformēt juridiski. Un par to vienprātība jāatrod visām valstīm. Skaidrības šobrīd neesot. Arī Latvijā.

Šovasar nomainījusies Maskavas nama vadība. Iepriekšējais direktors pēdējā darba dienā licis uzrakstu pie nama ieejas noņemt. Bet Svetlana Zaiceva, kura iepriekš strādājusi Baltijas Pirmā kanāla mātes kompānijā Baltic Media Alliance, likusi uzrakstu un Maskavas ģerboni atkarināt atpakaļ.

"Nekā personīga" novēroja, ka Maskavas namā turpina darboties tūrisma birojs, kas izsniedz arī Krievijas vīzas. Te 2015.gadā notika kratīšanas, jo birojs arī pēc Krimas okupācijas uz šo pussalu kā Krievijas teritorijas sastāvdaļu turpināja tirgot ceļojumus.

Pagājušā gada nogalē Valsts drošības dienestam viedokli prasīja Nacionālās apvienības Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks. Dienests diplomātiski atbildēja, ka nama slēgšanā "ir saredzami ieguvumi nacionālās drošības interesēm". Bet kā to darīt - tas jālemj politiķiem.

Valsts drošības dienesta atbilde: "Valsts drošības dienests ir konstatējis, ka arī pēc 2022. gada 24. februāra Maskavas nama telpas tiek iznomātas personām, kuru darbībā saskatāmas pazīmes, kas liecina par atbalstu Krievijas īstenotajai agresīvajai ārpolitikai. Tāpat fiksēts, ka Maskavas nama sociālo tīklu konti veikuši Krievijas vēstniecības informācijas tālākizplatīšanu savu sekotāju vidū. Šādas darbības ir pielīdzināmas informatīva (tostarp propagandas) atbalsta sniegšanai Krievijas federācijai."

Ratnieks devās uz Saeimu pie partijas biedra Jāņa Dombrava, kurš vada Nacionālo drošības komisiju. Vērsās Tieslietu ministrijā. Visi sola aktīvi strādāt, lai radītu īpašu likumu Maskavas nama atņemšanai.

Bet, kā noskaidrojām šonedēļ, tas joprojām nav izdarīts. Abi nacionāļi neizdarībā vaino ministriju. Ministrija savukārt gaida rīcību no Saeimas un apgalvo, ka viņi paši gan strādājot pamatīgi.

Kā liecina VID publiskotā datu bāze - akciju sabiedrībai "Maskavas kultūras un biznesa centrs - Maskavas nams" šobrīd ir izveidojies nodokļu parāds, kas pārsniedz 14 000 eiro. Jāatgādina, ka vēl mēnesi pirms pilna apmēra Krievijas kara sākšanas Ukrainā Maskavas nams no mūsu valsts saņēma tā dēvētos Covid-19 atbalsta maksājumus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu