Putina uzticamajam ierēdnim pietuvināta organizācija pelna miljonus ar Ukrainas apmelošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas nekomerciālā organizācija “Dialog”, kas ir atbildīga par valsts iestāžu un amatpersonu klātbūtni sociālajos tīklos, pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā pagājušā gada 24.februārī sāka nodarboties ar viltus ziņu izplatīšanu par Ukrainu un Ukrainas armiju, par to saņemot milzīgas summas no Krievijas budžeta, secināts neatkarīgo izdevumu “Meduza”, “Važnije istorii” un “The Bell” kopīgi veiktajā izmeklēšanā.

2022.gadā “Dialog” no Krievijas Digitālās attīstības ministrijas saņēma aptuveni deviņus miljardus rubļu (87,4 miljonus eiro). Mātesuzņēmums “Dialog” saņēma 1,8 miljardus rubļu, bet tā struktūrvienība “Dialog regioni” – 6,5 miljardus rubļu.

Līdz 2024.gadam “Dialog regioni” no valsts budžeta varētu saņemt kopumā 24 miljardus rubļu (233 miljonus eiro).

Organizāciju “Dialog” vada Vladimirs Tabaks – Krievijas diktatora Vladimira Putina uzticamā ierēdņa un prezidenta administrācijas vadītāja vietnieka Sergejam Kirijenko tuvs sabiedrotais.

Plašu atpazīstamību Tabaks ieguva 2010.gadā, kad viņš, neilgi pēc Maskavas Valsts universitātes Žurnālistikas fakultātes absolvēšanas, īstenoja projektu, kura gaitā tika izdots Putinam veltīts kalendārs.

Šajā kalendārā bija skatāmas fotogrāfijas ar esošajām un bijušajām fakultātes studentēm apakšveļā. Šādi viņas sveica Putinu 58 dzimšanas dienā.

Kā noskaidroja “Meduza”, “Važnije istorii” un “The Bell”, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā “Dialog" aktīvi nodarbojas ar viltus ziņu izplatīšanu.

Piemēram, “Dialog” darbinieki izplatījuši tādus melīgus apgalvojumus, ka Ukrainas kareivji pārdod savus apbalvojumus “eBay”, ka ukraiņu kareivji no valsts saņem tabletes, kas palielina to agresivitāti, ka Ukrainas augstākajām amatpersonām pieder virkne ekskluzīvu nekustamo īpašumu Šveicē, ka Ukrainas bēgļi Eiropā tiekot pieņemti vien pazemojošos darbos un ka Ukrainā ir sākusies sieviešu mobilizācija.

Ar viltus ziņu izplatīšanu nodarbojušies aptuveni 60 cilvēki. Uz sanāksmēm “Dialog” telpās nākuši ar dažādu prokremlisko “Telegram” kanālu pārstāvji, kara “korespondenti”, kā arī Krievijas propagandas mediju pārstāvji.

Līdz Krievijas apjoma iebrukumam Ukrainā “Dialog” galvenokārt nodarbojās ar valsts iestāžu un amatpersonu sociālo tīklu kontu un tīmekļa vietņu administrēšanu.

“Dialog” uzturēja, piemēram, skolu un bērnudārzu, pilsētu administrāciju, reģionu gubernatoru, reģionu valdību un citu iestāžu vietnes un sociālo tīklus.

Tas tagad ļauj “Dialog” efektīvi izplatīt propagandu un viltus ziņas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu