Kosova apsūdz ES neitralitātes pārkāpšanā sarunās ar Serbiju

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Fly Of Swallow Studio/Shutterstock

Kosovas premjerministrs Albins Kurti pirmdien apsūdzējis Eiropas Savienības (ES) īpašo pārstāvi Rietumbalkānu jautājumos Miroslavu Laičāku neitralitātes neievērošanā sarunu laikā ar Serbiju par abu valstu attiecību normalizāciju.

Kurti apgalvo, ka pagājušajā nedēļā Briselē notikušajās sarunās, kas tika sarīkotas ar ES starpniecību, Laičāks savu nostāju esot "koordinējis" ar Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču.

Savukārt ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels, kas pārraudzīja Briselē notiekošās sarunas, to kārtējā neveiksmē vainoja Kurti, kurš uzstāja, ka pirms ķerties pie februārī panāktās vienošanās izpildes Serbijai jāatzīst Kosovas neatkarība.

Borels brīdinājis, ka progresa trūkums var nāk par sliktu gan Serbijas, gan Kosovas centieniem pievienoties ES.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Pagājušā gada novembrī kārtējo reizi pieauga spriedze pamatā serbu apdzīvotajā Kosovas ziemeļdaļā, kad vairāki simti etnisko serbu pameta savas darba vietas vietējā administrācijā, protestējot pret Prištinas jauno rīkojumu, ar ko tika aizliegts Kosovā izmantot Serbijas izdotās transporta līdzekļu numurzīmes.

Februārī ES piedāvāja desmit punktu plānu spriedzes mazināšanai, un tobrīd Kurti un Vučičs plānu visumā pieņēma, izsakot gan dažas iebildes, kuras joprojām nav novērstas.

Kurti pirmdien paziņoja, ka Kosova esot izteikusi priekšlikumu, kā soli pa solim būtu iespējama februārī panāktās vienošanās īstenošana, kamēr Serbija nekādus priekšlikumus neesot izteikusi. Tikmēr Laičāks esot atgriezies pie kāda jau iepriekš noraidīta serbu dokumenta.

"Starpnieka asimetrijas dēļ, tam neievērojot neitralitāti, šīs ir pretējā virzienā ejošas sarunas," preses konferencē izteicās Kosovas premjers.

"Mums nav vajadzīgs šāds vienpusīgs pārstāvis, kas nepavisam nav neitrāls un korekts", kas darbojas pretēji tam, ko paredz pamatvienošanās, piebilda Kurti.

Viņš Laičāku un Kurti vainoja arī tajā, ka tie nekādi nereaģējot uz februārī panāktās vienošanās pastāvīgajiem pārkāpumiem no Serbijas puses un nerimstošo pret Kosovu vērsto Belgradas retoriku.

Premjers norādīja, ka pienācis laiks konsultācijām ar Briseli, Vašingtonu un citiem svarīgākajiem spēlētājiem, lai sarunas "atgrieztu sliedēs".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu