Dati par katastrofāli slikto gaisa kvalitāti Liepājā radušies kļūdas dēļ; pašvaldība situāciju sauc par nepieļaujamu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Dati par ļoti sliktu gaisa kvalitāti Liepājā radušies tehniskas kļūdas dēļ, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) biroja vadītāja Annelaine Indriksone.

LVĢMC pārstāve skaidro, ka LVĢMC tehniķi 16.septembrī plkst.17 konstatēja, ka gaisa monitoringa novērojumu stacijā Liepāja, Ganību ielā PM2.5 koncentrācija 985 mkg/m3 bija tehniska kļūda stacijas mērījumu apstrādes sistēmā. Vērtība ir izbrāķēta un vides portālā pie operatīvajiem datiem vairs netiek attēlota. LVĢMC norāda, ka šī informācija, ir balstīta uz operatīvajiem datiem, kas nozīmē, ka dati ir attēloti tiešsaistes režīmā pirms kvalitātes kontroles.

Indriksone skaidro, ka tehnisko kļūdu novēršanai LVĢMC ir izstrādāta datu kvalitātes kontroles sistēma, kas iekļauj gan automātisko vērtību validāciju, gan manuālo. Reālā laika manuālā datu kvalitātes kontrole brīvdienās nenotiek, tāpēc ļoti reti šādas ekstremālas kļūdainas vērtības var "attēloties" mājaslapā.

Viņa uzsver, ka pašlaik visas tehniskās kļūdas ir novērstas un monitorings norit ierastajā gaitā.

Kā norāda Liepājas pašvaldības sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne, šī tehniskā kļūda pagājušās svētdienas rītā radīja liepājniekos manāmu satraukumu, iedzīvotāji, tāpat kā pašvaldības darbinieki vairākas stundas bijuši neizpratnē par šiem datiem un publisku aicinājumu nēsāt maskas, bez pamatota skaidrojuma, kas noticis.

"Rīta puse pašvaldībā pagāja, mēģinot no visiem dienestiem noskaidrot, kas ir noticis - nekas acīmredzams nebija, arī no LVĢMC nekas netika skaidrots. Šādi paziņojumi bez paskaidrojuma un pamatojuma ir absolūti nepieņemami, joprojām saņemam zvanus no satrauktiem iedzīvotājiem un Liepājas viesiem, jo šī ziņa ir izplatījusies pa visu Latviju," skaidro Lazdāne.

Pašvaldība aicina turpmāk iestādes ļoti rūpīgi pārdomāt šādu ziņojumu izplatīšanu un veidu, kādā tas tiek darīts. Pirmā ziņa par to, ka gaisa kvalitāte uzlabojas bija pieejama tikai ap plkst.14, kad jau pāris stundu laikā cilvēkiem bija radies manāms satraukums.

Kā vēstīts, 17.septembra rītā gaisa monitoringa novērojumu stacijā Liepāja, Ganību ielā pārsniegts PM2.5 indeksa līmenis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu