Lietuvas Seims aicina NATO valstis Vašingtonas samitā uzaicināt Ukrainu iestāties aliansē

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas parlaments otrdien pieņēma rezolūciju ar atbalstu Ukrainas uzņemšanai NATO un mudinājumu alianses dalībvalstīm nākamajā NATO samitā Vašingtonā uzaicināt Ukrainu pievienoties aizsardzības organizācijai.

Rezolūciju atbalstīja 122 Seima deputāti.

"Ukraina sniedz drošību, tādēļ tās uzņemšana NATO stiprinās aliansi un būs iedarbīgāka un lētāka nekā pašreizējais atbalsts, kas tiek sniegts Ukrainas pašaizsardzībai," lasāms dokumentā.

"Sniedzot Ukrainai pilnīgu praktisku atbalstu, arī NATO politisku atbalstu, ir tikai pareizi uzaicināt Ukrainu pievienoties NATO," teikts rezolūcijā.

Lietuvas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Žīgimants Paviļonis, iepazīstinot deputātus ar rezolūciju, teica, ka dokumenta izstrādē piedalījušies Lietuvas 11.marta Neatkarības akta parakstītāji Vītauts Landsberģis, Emanuelis Zingeris, Albins Januška un Petrs Vaitekūns.

"Pēc desmit mēnešiem Vašingtonā ceram izdarīt to, kas netika paveikts Viļņā," Paviļonis teica, runājot par šovasar Viļņā notikušo NATO samitu, kurā, neskatoties uz gaidām, Ukraina nesaņēma skaidru signālu par iestāšanos aliansē.

Paviļonis brīdināja, ka gadījumā, ja Ukrainas uzņemšana NATO netiks apstiprināta, draudētu "slikts miers", kas ietekmētu arī Lietuvas drošību.

Seima pieņemtajā rezolūcijā pausts, ka Ukrainas dalību NATO atbalsta "pārliecinošs sabiedrības vairākums" un NATO samitā Viļņā tika nolemts, ka Ukrainas uzņemšana ir iespējama, "kad par to vienojas sabiedrotie un ir izpildīti nosacījumi".

"Ukrainas uzaicināšana kļūt par NATO dalībvalsti skaidri apliecinās, ka Krievijai nav veto tiesību jautājumā par NATO paplašināšanos un tā nevar radīt drošības pelēkās zonas Eiropā," lasāms dokumentā.

Pēc samita Viļņā NATO līderi solīja uzaicināt Ukrainu iestāties aliansē tad, kad par to vienosies NATO dalībvalstis un valsts izpildīs nosacījumus par militārām un citām iekšpolitikas reformām.

Ukraina vēlas iestāties NATO, lai garantētu sev ilgtermiņa drošību pēc tam, kad vairāk nekā pusotru gadu cīnās pret visaptverošu Krievijas iebrukumu.

Formāli Ukraina lūdza to uzņemt NATO 2022.gada 30.septembrī.

NATO samits Vašingtonā notiks nākamgad 9.-11.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu