Latviešu grafiti mākslinieks Kiwie ar īpašu zīmējumu Biķernieku trasē sveic "Porsche" 75. jubilejā

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijā un pasaulē pazīstamais grafiti mākslinieks Kiwie ar īpašu zīmējumu Biķernieku trasē sveic vācu sporta auto ražotāju "Porsche", kas šogad svin 75. jubileju, informēja "Porsche" oficiāla pārstāvja Latvijā SIA "Baltijas Sporta auto" vadītājs Ivars Norvelis.

Kiwie sadarbībā ar "Porsche" Biķernieku trasē radījis īpašu sienas gleznojumu, lai atzīmētu abas vācu sporta auto ražotājam svarīgas jubilejas - zīmola 75. gadadienu un 911. modeļa 60 gadu jubileju. Zīmējums, kurā attēlots "Porsche 911", tapa vairākas dienas un tajā izmantoti "Porsche" ikoniskie krāsu toņi - "Lava Orange", "Irishgreen", "Speedyellow", "Guardsred", "Modegrau", "Riverblue", "Rubystar" un "Mintgreen".

Sienas gleznojumā var redzēt arī Kiwie vizītkarti – resno briesmoni (Fat Monster), kuru viņš savos darbos zīmē kopš 2006. gada. Kiwie ir viens no pirmajiem grafiti māksliniekiem Latvijā, kas pilsētvidē sāka attēlot vienu konkrētu tēlu, kas kļuvis par viņa atpazīstamības zīmi.

"Kiwie stilam raksturīgie elementi un "Porsche" zīmola īpašā krāsu gamma šajā unikālajā mākslas darbā veido perfektu sinerģiju, kuru turpmāk varēs novērtēt visi Biķernieku trases apmeklētāji. Tā ir lieliska dāvana "Porsche" 75 gadu un 911. modeļa 60 gadu jubilejā, kas atspoguļo jubilejas gada moto – "Driven by Derams" jeb "Sapņu vadīti"," stāsta Norvelis.

"Par godu "Porsche" 75 gadu jubilejai vēlējos izveidot mākslas darbu, kas atspoguļotu Ferija Poršes sapni par 2023. gadu – auto, kas var mainīt savu krāsu, krāsainas riepas, spējīgs pārvietoties pāri jebkādiem šķēršļiem, aiz sevis atstājot krāsainas riepu nospiedumu sliedes. Kad cilvēks sapņo, viss notiekošais šķiet normāls līdz brīdim, kad pamosties un saproti, ka tomēr par spīti iespaidīgajiem notikumiem, sapnī piedzīvotais šķiet diezgan nereāls un dzīvē neīstenojams. Taču, vairāk par to domājot, nepameta ticība, ka redzētais un piedzīvotais varētu būt iespējams," par savu radošo ieceri stāsta mākslinieks Kiwie.

Sešdesmit gadu laikā pasaule pieredzējusi vairākus 911. modeļa līnijas atvasinājumus. 1974. gadā jaunais "911 Carrera RSR Turbo 2.1" ieguva otro vietu Lemānā. Balstoties uz šajās sacensībās gūto pieredzi un secinājumiem, Parīzes auto izstādē debitēja pirmais "911 Turbo" modelis.

"Šajā laikā "Porsche" strādāja arī Anatols Lapiņš - latviešu izcelsmes "Porsche" galvenais dizainers, kurš amatā bija no 1969. gada līdz pat 1988. gadam. Publiski nereti viņu dēvē par “911” varoni, jo tieši viņa vadībā tika paplašināta šī modeļu līnija," stāstā "Porsche" oficiāla pārstāvja Latvijā SIA "Baltijas Sporta auto" vadītājs.

"Porsche" 75. jubilejas gads visā pasaulē tiek atzīmēts ar dažādiem pasākumiem, savukārt Rīgas Motormuzejā 22. septembrī atklās īpašu izstādi "Sapņu vadīti. "Porsche" un Anatola Lapiņa stāsts: latvietis, kurš lika cūkām lido".

Izstādē būs skatāmi vairāki ikoniski modeļi, kas tapuši Lapiņa vadībā, piemēram, Lemānas 1971. gada sensācija – "917/20" jeb "Rozā cūka". Eksponāti atceļos uz Rīgu no "Porsche" muzeja Štutgartē, kā arī izstādē būs iespēja redzēt vēsturiskus "Porsche" no Latvijas Antīko automobiļu kluba biedru privātajam kolekcijām.

"Pirmo reizi vēsturē "Rozā cūka" atceļos uz sava radītāja dzimteni, kur to varēs aplūkot visi "Porsche" zīmola cienītāji. Izstāde Rīgas Motormuzejā būs atvērta no 22. septembra līdz 15. oktobrim, tāpēc aicinu visus auto entuziastus izmanot šo unikālo iespēju savām acīm vienuviet skatīt Anatola Lapiņa meistardarbus," pauž Ivars Norvelis.

Viņš arī piebilst, ka svarīgi jubilejās ir ne tikai atskatīties atpakaļ, bet arī aizdomāties par tālākajiem soļiem. Un "Porsche" nākotne viennozīmīgi ir elektriska. Proti, jau 2022. gada pavasarī "Porsche" publiski apstiprināja, ka tā modeļu klāsts piedzīvos pārmaiņas.

"Sagaidāms, ka vairāki esošie modeļi kļūs pilnībā elektriski, plānots, ka no 2024. gada būs pieejams elektriskais "Macan", kam desmitgades vidū sekos pilnībā elektriskais "718", vēlāk – arī "Cayenne". "Porsche" ir apņēmies, ka līdz 2030. gadam 80 % no tā pārdotajiem spēkratiem būs elektriski,” par zīmola nākotnes plāniem stāsta tā oficiāla pārstāvja Latvijā SIA "Baltijas Sporta auto" vadītājs Ivars Norvelis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu