"Delna" aicina neatbalstīt Kūtri Saeimas priekšsēdētāja amatā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Gunārs Kūtris
Saeimas deputāts Gunārs Kūtris Foto: Paula Čurkste/LETA

Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" aicina deputātus pārskatīt savu ieceri un noraidīt Gunāra Kūtra (ZZS) kandidatūru Saeimas priekšsēdētāja amatam, atklātā vēstulē Saeimas deputātiem "Delnas" nostāju pauž biedrības direktore Inese Tauriņa.

"Deputātiem jārēķinās, ka pēc Kūtra kunga pēdējo dienu izteikumiem deputātu attaisnošanās ar neinformētību par kandidāta nepiemērotību vairs nav iespējama. Balsojums par labu šai kandidatūrai būs interpretējams tikai un vienīgi kā ļaunprātīga rīcība," raksta Tauriņa.

"Delna" uzskata, ka Kūtra publiskajā telpā izskanējušie izteikumi neatbilst augstajiem godprātības, atklātības un atbildīguma standartiem, kas tiek sagaidīti no Saeimas priekšsēdētāja kā vienas no augstākajām valsts amatpersonām.

Tāpat "Delnas" ieskatā tie norāda uz uz iepriekš izteiktajām "Delnas" aizdomām par iespējamo Lemberga ietekmi jaunizveidotajā valdībā.

"Delna" norāda, ka tā saprotot, ka Kūtris kā jurists un bijušais tiesnesis ņem vērā nevainīguma prezumpciju, taču šobrīd viņš ir politiskā amatā, un tāpēc viņam ir jāņem vērā daudz stingrāki godprātības principi un cita starpā jāvērtē personas reputācija un sabiedrības viedoklis.

Gadījumā, ja Saeima tomēr atbalstītu Kūtra kandidatūru uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, "būtu acīmredzami skaidrs, ka runas par ieceri un iespējamību jaunās valdības darbu norobežot no oligarhu ietekmes ir bijušas meli".

Vēstulē minēts, ka "Delnas" ieskatā daži no riskiem, kas saistās ar nepiemērota kandidāta iecelšanu šai amatā, ir ietekme uz tiesnešu, prokuroru un citu amatpersonu, kas ir atbildīgas par tiesiskuma un tiesiskuma nodrošināšanu, iecelšanu un atbrīvošanu no amata, pret citām sabiedrības grupām nevienlīdzīgas oligarhu un citu ietekmīgu šauras ekonomiskas intereses pārstāvošu personu īpašas piekļuves nodrošināšana attiecībā uz likumdošanas procesu, valsts ekonomiskās un nacionālās drošības sabotāža, veicinot politiku un projektus, kas ir izdevīgi dažiem indivīdiem vai grupām uz sabiedrības interešu rēķina.

Tāpat "Delna" saredz apdraudējumu attiecībām un sadarbībai ar Latvijas sabiedrotajiem un partneriem, jo īpaši Eiropas Savienībā un NATO, kā arī tiek riskēts ar turpmāku sabiedrības uzticēšanos Saeimai un citām valsts institūcijām.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) līdz rītdienai gaida deputāta un Saeimas priekšsēdētāja amata kandidāta Gunāra Kūtra (ZZS) atvainošanos sabiedrībai saistībā ar viņa izteikumiem Latvijas Radio.

Kūtris šonedēļ Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" izteicās, ka, ja viņam būtu jāattīsta Latvijas ekonomika, viņš "noteikti uz kādu apspriedi saaicinātu Latvijas miljonārus, vienalga apsūdzēti vai notiesāti, un ar viņiem aprunātos".

Tāpat Kūtris intervijā atzina, ka, viņaprāt, koruptīvos noziegumos apsūdzētais bijušais Ventspils mērs un pašreizējā Ventspils domes deputāts Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") ir bijis labs saimnieks.

Tāpat TVNET vēstīja, ka jaunās koalīcijas - "Jaunās vienotības" (JV), ZZS un "Progresīvo" - politiķi iesnieguši lēmumprojektu par Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna atsaukšanu no amata.

Iepriekš izskanējis, ka Saeimas priekšsēdētāja amatu pēc Smiltēna varētu ieņemt Kūtris.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu