«Aizliegtais paņēmiens» eksperimentē, vai mākslīgais intelekts var strādāt par žurnālistu

CopyLinkedIn Draugiem X
ChatGPT. Ilustratīvs attēls
ChatGPT. Ilustratīvs attēls Foto: Viralyft/Pexels

Mākslīgais intelekts spēj gan skolēniem pildīt mājasdarbus, gan arī veidot attēlus un īsā laikā ģenerēt saturu, piemēram, receptes žurnālam. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" eksperimentēja, vai mākslīgais intelekts spēj radīt tekstu par spinātu nozīmi uzturā, kas pārliecinātu ārstu dietologu, un vai ģenerētie attēli atstās pietiekami labu iespaidu uz izdevniecības jomas profesionāli.

Eksperimentā mākslīgajam intelektam tika uzdots uzrakstīt par spinātiem: cik tie ir veselīgi, kāda ir to uzturvērtība, kādās receptēs var izmantot.

Šādu saturu parasti rada žurnālists un fotogrāfs. Bet, lai nofotografētu ilustratīvu materiālu, nepieciešami priekšdarbi, attēlu apstrāde u.tml. Ja darbu uzdod robotiem – tekstu rakstītājam "ChatGPT" un attēlu veidotājam "MidJourney" – dažu minūšu laikā materiāls ir gatavs.

Robota ģenerētais teksts stāsta par spinātu labajām īpašībām, ir arī receptes – spināti kopā ar fetas sieru pildītu vistas krūtiņu, kā arī krēmveida spinātu un sēņu risoto.

Ārsts dietologs Andis Brēmanis tekstu par spinātiem novērtēja atzinīgi. "Pieļauju domu, ka šis mākslīgais intelekts ir pabarots ar plašāku informāciju. Un līdz ar to attiecībā uz produktu sastāviem, es domāju, diezgan objektīvi pastāsta gan par vitamīnu līmeni, gan par dzelzi parunā. Tā ka tā informācija ir ticama, šajā gadījumā es teiktu, ka var uz to paļauties," atzina ārsts. 

Arī robota uzrakstītās receptes ārsts vērtē kā ticamas – "vienā gadījumā tur bija vistas krūtiņa, fetas siers – tāda štengra tā recepte, otrā gadījumā tāda maigāka, ne tik koncentrēta uzturvielu ziņā. Nu tie ir varianti, kā to visu izdarīt".

Saturu var radīt ātri, nav jāmaksā autoram un fotogrāfam, nav jāmaksā par autortiesībām, komentē jurists, advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" asociētais partneris, zvērināts advokāts Edvijs Zandars.

"Ja konkrētais darbs būs faktiski tikai vienīgi mākslīgā intelekta ģenerēts, pavisam minimāli vai praktiski bez nekādas personas iesaistes, tad šis konkrētais darbs nebaudīs autortiesību aizsardzību," skaidroja Zandars.

Savukārt izdevniecības "Santa" attīstības vadītāja Zane Blanka robota ģenerētās bildes nokritizēja.

"Es esmu savā dzīvē daudz "stock" bilžu redzējusi, tiešām ļoti daudz. [..] Bet kaut kādas dzīvības tur pietrūkst, īstās bildes kaut kādas faktūras," vērtēja Blanka

Blanka zināja stāstīt, ka no 18 redakcijām mākslīgo intelektu aktīvi izmanto tikai viena redakcija – žurnāls "Klubs" izmanto attēlu ģenerēšanas iespējas.

"Es, protams, neņemos apgalvot, ka tagad nebūs vairs vispār vajadzīgi mākslinieki, ilustratori vai grafiskie dizaineri, bet domāju, ka viņu darbs arī fundamentāli mainīsies, arī žurnālistu darbs fundamentāli mainīsies un tas, kā vispār redakcijas strādās, kā strādās mediji," pārdomās dalījās Blanka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu