NOSKATIES Justīnes slepkavībā apsūdzētie tēvs un pamāte vainu atzinuši daļēji (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Justīnes tēvs Vladimirs Reinikovs.
Justīnes tēvs Vladimirs Reinikovs. Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Jūnija nogalē septiņgadīgo Justīni pēc ilgas un intensīvas meklēšanas atrada mirušu, apraktu pamestā mājā dziļā mežā. Par slepkavību aizdomās turētie ir bērna tēvs un pamāte, kuri savu vainu atzinuši daļēji un cer, ka pierādījumu trūkuma dēļ mūža ieslodzījums viņiem netiks piespriests, vēsta LTV raidījums “Dienas ziņas”.

Izmeklēšana Justīnes slepkavības lietā joprojām turpinās. Aizdomās turētie atrodas apcietinājumā. Prokuratūrā lietu varētu nodot nākamajā mēnesī, vēsta “Dienas ziņas”.

Divus mēnešus pēc apcietināšanas tiesa pagarinājusi drošības līdzekli vēl par diviem mēnešiem, lai aizdomās turamie nevarētu traucē izmeklēšanas gaitu, LTV raidījumā skaidroja Rēzeknes tiesas izmeklēšanas tiesnese Aija Jermacāne.

Pierādījumi joprojām tiek vākti, bet Valsts policija plašāku informāciju nesniedz.

"Vērtējot to, cik rūpīgi bija, teiksim, slēptas šī notikuma pēdas, nu, nav šaubu, ka šie cilvēki varētu arī turpmāk veikt kādas darbības, lai pēc iespējas, teiksim tā, uzlabotu savu stāvokli. Viņi labi saprot, ka visticamāk, viņi no kriminālatbildības neizvairīsies. Par to šaubu viņiem nav, bet viņi darīs visu, lai tas iespējamais sods būtu mazāks un arī apsūdzība būtu pēc iespējas mazāk barga," pauda tiesnese.

Lielākais izaicinājums šajā lietā ir pierādīt, ka Justīne tika tīši noslepkavota. Tā kā meitenes līķis tika atrasts pēc ilgāka laika, tas apgrūtina nāves iemesla noteikšanu, atzina tiesnese.

"Ir ļoti lielas problēmas noteikt patieso viņas nāves cēloni. Tas ir atbildīgs darbs ekspertiem, jo no tā arī var būt atkarīga nodarījuma kvalifikācija, pēc kāda krimināllikuma panta aizdomās turētajiem tiks celta apsūdzība un līdz ar to par kādu pantu celto apsūdzību arī vērtēs tiesa un atzīs vai neatzīs viņus par vainīgiem," piebilda Jermacāne.

Justīnes slepkavības lietu pagaidām skata kā slepkavību pastiprinošos apstākļos, jo noslepkavots nepilngadīgais. Par to var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no desmit līdz 20 gadiem. Aizdomās turamo advokāti cer, ka varēs mainīt nozieguma kvalifikāciju.

"Es ļoti ceru, ka nāves cēlonis meitenei iestājies nevis no manas klientes darbības vai darbības, kura bija vērsta pret šo meitenīti, neizraisīja nāvi viņai un tur būs kāds cits pants, teiksim, viegla miesas bojājumu izdarīšana; vidēja smaguma miesas bojājuma izdarīšana."

"Es ceru, ka varbūt mums izdosies uz vieglu pantu kādu pārkvalificēt viņu darbību," atzina Valērijs Petrovskis, Sandras Reinikovas advokāts.

Aizdomās turamie savu vainu ir daļēji atzinuši. "Viņi vainu neatzīst, ka ir tīši nonāvējuši, tas ir, apzināti noslepkavojuši," pastāstīja tiesnese.

"Dažas ekspertīzes bija, nu bet galu galā viņi varbūt var būt vainīgi par apzinātu nepatiesas ziņas teikšanu policijai vai vidējiem miesas bojājumiem. Tad kaut ko viņi, nu, izdarīja tādu nelabu. Varbūt tā bija slepkavība vai nenoslepkavoja – tas cits jautājums," pauda Petrovskis.

Tiesnese uzteica rūpīgo policijas darbu. "Ja viņi nebūtu tik rūpīgi veikuši izmeklēšanu, tik daudz darba ieguldījuši, es domāju, ka mēs nekad neuzzinātu, kas ar Justīni ir noticis," teica Jermacāne.

Tēva advokāts saskaņā ar klienta vēlmēm no komentāriem atteicās.

Nākamā tiesas sēde, kurā lems par turpmāko drošības līdzekli, paredzēta 20. oktobrī. Rēzeknes novada bāriņtiesa norādīja, ka pārējie aizdomās turamo bērni ir drošībā un tiek aprūpēti, viņu atrašanās vieta netiek izpausta drošības apsvērumu dēļ.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu