2024.gada klimata sarunas notiks Vācijā, ja netiks izraudzīta Austrumeiropas valsts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JON NAZCA

ANO organizētās ikgadējās sarunas par klimata pārmaiņām notiks Vācijā, ja dalībvalstis nespēs izraudzīties to norisei kādu no Austrumeiropas valstīm, pirmdien paziņoja ANO.

Ikgadējās sarunas, ko dēvē par COP, katru reizi notiek citā reģionā un pulcē desmitiem tūkstošu dalībnieku, tai skaitā pasaules līderus un uzņēmējus.

Pēc šā gada COP28, kas sāksies 30.novembrī Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), 2024.gada sarunas paredzētas kādā no Austrumeiropas valstīm.

Austrumeiropas valstu grupai ir vienprātīgi jāizvēlas, kura valsts tā būs, bet Krievija, kā ziņots, iebilst pret to, ka ES dalībvalsts rīkotu COP29 sarunas. Par kandidātvalstīm tika uzskatītas arī Armēnija un Azerbaidžāna, kas nav ES dalībvalstis, taču Baku ofensīva Kalnu Karabahas reģionā ir saasinājusi spriedzi ar Maskavu.

Lēmums par nākamo sarunu norises vietu teorētiski būtu jāpieņem COP28 konferencē Dubaijā, taču noteikta termiņa nav, ziņu aģentūrai AFP sacīja Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām (UNFCCC) preses pārstāvis. "Ja Austrumeiropas grupā vienošanās netiks panākta, COP29 notiks Vācijā," kuras pilsēta Bonna kopš 1996.gada ir UNFCCC sekretariāta mājvieta, piebilda preses pārstāvis.

Laikraksts "Financial Times" ziņo, ka AAE piedāvājuši rīkot sarunas otro gadu pēc kārtas, ja netiks panākta vienošanās, bet AAE COP28 prezidentūra to noliedza. Sarunas ar naftu bagātajos AAE divus gadus pēc kārtas noteikti izraisītu nevalstisko organizāciju un vides aktīvistu neapmierinātību.

Bonnā jau ir notikušas divas COP, un pēdējo reizi tur sarunas notika 2017.gadā, kad Fidži loģistikas apsvērumu dēļ nevarēja uzņemt tūkstošiem delegātu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu