Itālijas premjere kritizē tiesu par iejaukšanos valdības kompetencē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ALESSANDRO FUCARINI/AFP

Itālijas premjerministre Džordža Meloni pirmdien kritizējusi Sicīlijas tiesnesi, kurš valdības dekrētu par nelegālās imigrācijas apkarošanu atzinis par nekonstitucionālu un neatbilstošu Eiropas Savienības tiesību normām.

Saskaroties ar pastiprinātu nelegālo imigrantu pieplūdumu, Meloni vadītā koalīcija ir izdevusi vairākus dekrētus nelegālās imigrācijas apkarošanai, tai skaitā par paātrinātu to personu deportāciju, kas nevar pretendēt uz patvērumu.

Taču piektdien tiesnesis Katānijā atbrīvoja kādu aizturēto nelegālo imigrantu no Tunisijas, atzīstot, ka valdības septembrī izdotais dekrēts, kas paredzēja, ka nelegālajiem imigrantiem jāmaksā 5000 eiro liela drošības nauda, ja viņi grib izvairīties no pārvešanas uz aizturēšanas centru, esot pretrunā ar ES un Itālijas tiesību aktiem.

Meloni šodien sociālajos medijos paziņoja, ka ir satriekta par šo spriedumu. Tiesnesis "atbrīvoja nelegālo imigrantu, kuram jau ir izdots izraidīšanas rīkojums, vienpersoniski pasludinot Tunisiju par nedrošu valsti (..) un vēršoties pret demokrātiski ievēlētās valdības pasākumiem", raksta Meloni.

Valdība ir centusies paātrināt izraidīšanu un ir izveidojusi paātrinātas repatriācijas centru Sicīlijas pilsētā Pocallo, lai aizturētu nesen ieradušos migrantus no Tunisijas un Ēģiptes, kurām abām ir līgumi ar Itāliju, kas palīdz paātrināt deportācijas. Roma uzskata Tunisiju par drošu valsti, kuras pilsoņi nebēg no kara vai vajāšanas, tāpēc nelegālie imigranti no šīs valsts reti var pretendēt uz starptautisko aizsardzību.

Tiesnesis atzina valdības dekrētu par nelikumīgu, jo tas neļāva to nelegālo imigrantu patvēruma pieprasījumus, kas ieradušies no drošām valstīm, izvērtēti individuāli. Turklāt tiesnesis konstatēja, ka dekrēts neļauj trešajām personām, piemēram, palīdzības organizācijām migranta vārdā samaksāt 5000 eiro drošības naudu, kā to pieļauj Eiropas Savienības tiesību akti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu