Aicina atsaukties latgaliešu valodas pratējus tekstu ierunāšanai valodas tehnoloģiju attīstīšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Sabiedriskās iniciatīvas "Balsu talka" īstenotāji aicina latgaliešu valodas lietotājus iesaistīties latgalisko tekstu ierunāšanā, lai palīdzētu valodas tehnoloģiju attīstīšanai, informēja iniciatīvas "Balsu talka" pārstāve Līga Kleina.

Iniciatīvas mērķis ir "saglabāt nākamajām paaudzēm liecību par mūsdienu latgaliešu valodu un tās unikalitāti, kā arī sekmēt to, ka modernās tehnoloģijas spēj "saprast" un "komunicēt" tajā".

"Balsu talka" ir pieteikts kā projekts latviešu valodas nākotnei. Tā mērķis ir iemūžināt mūsdienās runāto latviešu valodu un nodrošināt latviešu valodas pieejamību tehnoloģiju attīstībai. Iniciatīva latviešu valodas attīstībai tehnoloģijās sākta šī gada pavasarī, bet tagad pievienota iespēja ikvienam latgaliešu valodas lietotājam palīdzēt arī latgaliešu valodas iedzīvināšanai mūsdienu tehnoloģijās.

Iniciatīvas aktīvisti lēš, ka šobrīd latgaliešu valodu ikdienas saziņā izmanto aptuveni 165 000 cilvēku, kas ir 9% no Latvijas iedzīvotājiem. Taču valodas lietotāju skaits, īpaši jaunākās paaudzes vidū, samazinās, tāpēc iniciatīvas īstenotāji aicina latgaliešu valodas pratējus iesaistīties šajā projektā, pievienot savu balsi un tādējādi sniegt savu artavu tās saglabāšanā, pauž "Balsu talkas" latgaliešu valodas projekta "Bolsu tolka" vadītāja, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) Mākslīgās intelekta laboratorijas zinātniskā asistente Kristīne Pokratniece.

"Balsu talkas" latgaliešu valodas versija darbojas pēc tāda paša principa kā latviešu valodas iniciatīva. Tajā ir iespējams gan ierunāt vismaz piecus teikumus no piedāvātā teksta, gan pārbaudīt jau ierunāto materiālu. Laiks, cik vietnē "balsutalka.lv/ltg" veltīt iniciatīvai, ir katra interesenta brīva izvēle - tās var būt gan pāris minūtes tikai ierunāšanai vai tikai pārbaudei, gan, ja ir iespējas un interese, ilgāks.

Balss paraugu ierakstīšana un ierunāto stundu pārbaudīšana "Balsu talkas" latgaliskajā versijā sniedz arī tehnoloģiskus ieguvumus. Sasniedzot noteiktu ierunāto stundu skaitu, tā var tikt izmantota modernajās tehnoloģijās, sniedzot iespēju cilvēkam dot komandas un "sazināties" ar ierīci latgaliešu valodā, uzsver viens no projekta iniciatīvas autoriem un programmatūras tulkotājs Raivis Dejus.

Ierunājamie teksti latgaliski ir gan teikumi, gan atsevišķi vārdi, kurus izmantošanai vietnē atlasījuši Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un LU MII eksperti.

"Balsu talku" organizē LU Matemātikas un informātikas institūts, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru un latgaliešu kultūras kustību "Volūda". Projektu atbalsta Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna projekts "Valodu tehnoloģiju iniciatīva".

Projektu atbalsta Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna projekts “Valodu tehnoloģiju iniciatīva” un Valsts pētījumu programma Digitālās humanitārās zinātnes (VPP-IZM-DH-2022/1-0002).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu