NOSKATIES Osipova: Patiesībā tas, ko man pārmet, ir cieņa pret citiem cilvēkiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore, bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova.
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore, bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ceturtdien, 5. oktobrī, Augstākās tiesas (AT) tiesneses amatā apstiprinātā bijusī Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Sanita Osipova norāda, ka pret sevi izvirza ļoti konservatīvus principus, vienlaikus iestājoties par cilvēka pamattiesībām būt citādākiem.

Par Osipovu nobalsoja 51 deputāts, pret - 41, bet divi deputāti balsojumā atturējās. Lēmums par Osipovas apstiprināšanu AT tiesneses amatā stāsies spēkā 2024.gada 2.janvārī. Osipova uz tiesneses amatu kandidēja atkārtoti, jo iepriekšējā reizē viņa amatā netika apstiprināta.

"Attiecībā pret sevi es izvirzu ļoti konservatīvus principus. Tajā pašā laikā, esot pamattiesību cilvēks un Satversmes cilvēks, es rēkinos ar to, ka mans etalons nav etalons citiem. Cilvēkiem ir pamattiesības būt savādākiem, es cienu citus cilvēkus. Un patiesībā tas, ko man pārmet, ir cieņa pret citiem cilvēkiem un cenšanos iedzīvināt vienlīdzību Latvijā," intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Osipova.

Pirms ceturtdienas balsojuma par Osipovas apstiprināšanu amatā opozīcijas deputāti Osipovai pārmeta, ka viņa esot "ideoloģiski politizēta tiesnese", norādot, ka viņa interpretējot Satversmes 110.pantu "politiski, ideoloģiski, pēc sava prāta".

Jau ziņots, ka pērnā gada sākumā Saeima viņas kandidatūru neapstiprināja, lai gan tāpat kā pašlaik bija AT Civillietu departamenta senatoru kopsapulces pozitīvs atzinums par kandidātes profesionālo atbilstību amatam.

Tāpat ziņots, ka septembrī Juridiskās komisijas sēdē Osipova uzsvērusi, ka vēlas kalpot Latvija, turpmāko darba mūžu strādājot par tiesnesi.

Osipova norādījusi, ka viņai ir 33 gadu pieredze akadēmiskajā darbā Latvijas Universitātē (LU). Kad pirms 20 gadiem viņu aicināja strādā uz ST, juriste šo piedāvājumu sākotnēji pieņēmusi ar lielām šaubām, taču tagad Osipova pozitīvi novērtē ST iegūto pieredzi.

AT senatores amata kandidāte uzsvērusi, ka tiesnesim gandarījumu sniedz tas, ja viņš redz, ka ar pieņemto lēmumu atjaunots taisnīgums vismaz vienam cilvēkam, kas reizē nozīmē arī ticības atjaunošanu valstij. Tāpēc Osipova turpmāko darba mūžu grib veltīt tiesneša darbam, tādā veidā kalpojot Latvijas Republikai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu