Bērnības garša: hematogēns. Kas īsti brūnajam batoniņam "vēderā"?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kurš gan no bērnības neatceras hematogēna garšu? Brūnā, mīkstā šokolādīte, kuru pat iesaka lietot veselības nolūkos. Legalizētais saldums, tā sakot! Bet vai zinām, ka šis brūnais kārums ne tikai bērniem ir radies 1890. gadā un Šveicē? Un vai kādreiz esam pastudējuši batoniņa sastāvu, lai atbildētu uz jautājumu: tikai kārums vai tomēr ļoti veselīgs dzelzs avots?

Lai noskaidrotu visu par hematogēnu, talkā aicinājām "Apotheka" farmaceitus.

Kas īsti ir hematogēns un kam tas nepieciešams?

Hematogēns ir profilaktisks līdzeklis, ko var izmantot uzturā kā papildu dzelzs avotu. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem tāda problēma kā dzelzs trūkums organismā ir viens no izplatītākajiem veselības traucējumiem. Līdzās ārsta noteiktai ārstēšanai ar medikamentiem, ja cilvēks sirgst ar anēmiju, uzturā var iekļaut produktus ar augstāku dzelzs sastāvu, piemēram, liellopu, cūku aknas, kaņepju un sezama sēklas, austeres, spinātus un tumšo šokolādi, kā arī lietot uztura bagātinātājus, kas var paātrināt efekta sasniegšanu.

Tomēr to var lietot ikviens arī paaugstinātas slodzes apstākļos, kad nepieciešama ātra enerģijas ieguve. Piemēram, ja sporta slodzes laikā patērēts daudz ogļhidrātu, kas ir vieni no ātrākajiem enerģijas iegūšanas avotiem, var apēst hematogēnu. 

Vēsture - ideja dzima Šveicē, ražot sāka Kijivā

Lai gan daudziem var šķist, ka hematogēns nāk no Padomju Savienības laika, tā nebūt nav. Pirmais preparāts, kas 1890. gadā tika laists klajā ar nosaukumu "Hematogen", bija Šveices ārsta Ādolfa Hommela izgudrojums, kas domāts novājinātiem pacientiem (Hämatogen des Dr. Adolf Hommel). Patiesībā tas nebija ēdams, bet gan dzerams, un tika pārdots stikla pudelītēs. Preparāta pamatā bija liellopu asinis un olas dzeltenums. Produkts izrādījās efektīvs un ātri kļuva populārs. 

Izgudrotājs izveidoja nosaukumu “hematogēns” no diviem grieķu vārdiem: “asinis” un “dzimšana”.

"Pārgurušiem, vājas pašsajūtas, nervoziem pieaugušajiem un vājiem, nogurdinātiem bērniem - doktora Hommela hematogēns! Pārbaudīts stiprinošs līdzeklis. Jūs būsiet gandarīts par saviem panākumiem!" - tā senajā reklāmā aprakstīts brīnumlīdzeklis potenciālajiem patērētājiem.

Protams, Hommela "mikstūras" garša stipri atgādināja asins garšu, tāpēc vajadzēja to uzlabot. Dakteris Hommels nekavējoties sāka eksperimentēt ar papildu sastāvdaļām -

pievienoja medu, melasi, kakao, cukuru, glicerīnu, vīnu un daudz ko citu.

Hommela laikā vēl nezināja, kā pareizi uzglabāt sastāvdaļas, kas iegūtas no liellopu asinīm. Piemēram, Cīrihē pacienti varēja nogaršot svaigu hematogēnu, taču, transportējot uz citām vietām, tas bieži sabojājās.

Pēc neskaitāmiem eksperimentiem un pētījumiem pirmā padomju hematogēna rūpnieciskā ražošana sākās 1924. gadā Kijivā.

To ražoja gan kā sīrupu, gan parādījās visiem labi pazīstamais batoniņš. 

Foto: Shutterstock

Kas hematogēnam "vēderā"? 

Senāk klasiskais hematogēns sastāvēja no pieciem galvenajiem elementiem: melnā pārtikas albumīna, cietes sīrupa, iebiezinātā piena, cukura un vanilīna. Melnais albumīns ir tas proteīns, ko iegūst no attīrītām, žāvētām liellopu asinīm. Tieši tas palīdz papildināt dzelzs rezerves - un, jo lielāks ir tā procentuālais daudzums produkta kopējā masā, jo labāk.

Apzinīgi ražotāji arī mūsdienās saglabā tradicionālo hematogēna recepti, taču cenšas to padarīt vēl efektīvāku, kompozīciju papildinot ar B un C vitamīniem, kāliju, nātriju, kā arī vielām, kas veicina labāku dzelzs uzsūkšanos organismā.

Šobrīd aptiekā nopērkamā hematogena sastāvs: 

  • cukura sīrups (cukurs, ūdens),
  • saldināts iebiezināts piens (piens, cukurs),
  • glikozes sīrups,
  • palmu eļļa,
  • liellopu pārtikas albumīns (dzelzs),
  • C vitamīns,
  • aromatizētājs.

Hematogēnu daudzveidīgās garšas un izskats

Šodien aptieku plauktos var atrast daudz dažādu hematogēnu batoniņu. Klasiskais hematogēns mūsdienās papildināts ar daudzveidīgām garšām - linsēklām, žāvētiem augļiem, kaņepju sēklām, riekstiem un pat šokolādi.

Arī izskats ir gājis līdzi modei un aptiekās iegādājamas pat hematogēna konfektītes - mazas bumbiņas, kas klātas ar tumšo šokolādi un iesaiņotas elegantā iepakojumā.

Cik daudz drīkst ēst hematogēnu?

Hematogens ir ļoti garšīgs našķis, kuru, labprāt, izvēlas bērni un pieaugušie, kuriem ir kāre uz saldumiem, bet jābūt ļoti piesardzīgiem, jo produkts satur daudz cukura. Hematogens, kā izvēle derēs tiem, kuri ikdienā ir fiziski aktīvi vai nepieciešams ātrs enerģijas avots. Tas nederēs cukura diabēta pacientiem, vai cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa masu.

50 g hematogēna deva:

  • enerģētiskā vērtība 209 kCal,
  • tauki 4,4 g,
  • piesātinātās taukskābes 2,3 g,
  • ogļhidrāti 38,5 g,
  • tostarp cukuri 37,5 g,
  • olbaltumvielas 3,8 g,
  • sāls 0,33 g,
  • C vitamīns 23 mg,
  • dzelzs 5 mg. 

Apotheka farmaceiti atgādina, ka gadījumos, kad cilvēkam ir zems dzelzs līmenis organismā, ir jākonsultējas ar ārstu!”

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu