Dabasgāzes cena Eiropā pieaugusi par 10%

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Saistībā ar palestīniešu kaujinieku uzbrukumu Izraēlai un iespējamu noplūdi gāzesvadā starp Somiju un Igauniju gāzes cena Eiropā pirmdien pārsniedza 40 eiro par megavatstundu (MWh) atzīmi.

Nīderlandes gāzes biržā TTF pirmdien gāzes cena piegādēm pēc mēneša sasniedza 41,8 eiro par MWh, kas ir par 10% vairāk nekā piektdien. Iepriekšējo reizi 40 eiro atzīmi gāzes cena pārsniedza pirms nedēļas.

Tirgu ietekmēja Somiju un Igauniju savienojošā gāzesvada "Balticconnector" slēgšana, jo nedēļas nogalē tika novērota spiediena krišanās tajā. Somijas gāzes pārvades sistēmas operators "Gasgrid Finland" pieļāva, ka ir notikusi noplūde no gāzesvada, tomēr izmeklēšana vēl nav pabeigta.

Lai gan incidents pagaidām nerada Eiropas gāzes piegāžu apdraudējumu, tomēr tas norāda uz piegāžu tīkla ievainojamību.

Tirgus dalībniekiem bažas rada arī karadarbības saasināšanās pēc tam, kad islāmistu grupējums "Hamas" sarīkoja plašu uzbrukumu Izraēlai, kas atbild ar izvērstu militāru operāciju.

Izraēlā notiekošā ietekme uz gāzes cenām ir mazāka nekā uz naftas cenām, kas pirmdien krasi pieauga, jo pastāv bažas, ka "Hamas" un Izraēlas konflikts saasināsies un destabilizēs plašāku reģionu.

Neskatoties uz cenas kāpumu, dabasgāzes cena Eiropā ir daudz mazāka nekā pērn, kad pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā tā pārsniedza pat 300 eiro par MWh pēc tam, kad Krievija krasi samazināja gāzes piegādes Eiropai, tādēļ bija jāmeklē jauni piegādātāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu