Vēlēšanu kandidātiem Lietuvā būs obligāti jādeklarē agrākā dalība Komunistiskajā partijā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Rimgaudas Budrys/Shutterstock

Lietuvas Seims otrdien pieņēma Vēlēšanu kodeksa grozījumus, kas noteic, ka kandidātiem būs obligāti jānorāda ne tikai viņu pašreizējā, bet arī bijusī partejiskā piederība, tostarp dalība Komunistiskajā partijā padomju laikā.

Tomēr deputāti neapstiprināja valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" ierosinātos grozījumus, kas paredzēja, ka kandidātiem būtu jādeklarē, vai viņi ir bijuši Komunistiskās partijas biedri, kā arī jānorāda ieņemtie amati, un šī informācija tiktu norādīta vēlēšanu plakātos.

Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem kandidātiem būs jānorāda sava iepriekšējā dalība politiskajās organizācijās, kā arī dalības periods. Līdzšinējā redakcijā ir noteikts, ka kandidātiem ir jānorāda tikai to pašreizējā dalība politiskajā partijā, politiskajā komitejā vai apvienībā, savukārt agrāko dalību partijās var deklarēt brīvprātīgi.

Grozījumus atbalstīja 110 likumdevēji, bet viens deputāts atturējās.

Par stingrāko konservatīvo priekšlikumu nobalsoja 81 deputāts, trīs bija pret un 15 deputāti atturējās, taču, lai grozītu tādu konstitucionālu likumu kā Vēlēšanu kodekss, nepieciešamas vismaz 85 balsis par.

“Viņiem joprojām būs jānorāda sava agrākā piederība Komunistiskajai partijai, tāpat kā visām citām partijām, kurām viņi piederēja, bet uz plakāta nebūs nekādas informācijas,” norādīja priekšlikuma autors Andrjus Vīšņausks no konservatīvajiem.

Vismaz 20 Lietuvas Seima deputāti padomju laikā bijuši Komunistiskās partijas biedri, lai gan pirms vēlēšanām kandidāta anketā to deklarējuši tikai divi, liecina portāla "15min" septembrī publicētais žurnālistu pētījums.

Dalības Komunistiskajā partijā deklarēšana vēlēšanu kandidāta anketā nav obligāta, bet brīvprātīga, un tie deputāti, kas to nav deklarējuši, nekādu pārkāpumu nav izdarījuši.

Jau vēstīts, ka aprīlī rezonansi Lietuvas sabiedrībā izraisīja televīzijas kanāla "Laisves TV" žurnālistu atklājums, ka valsts prezidents Gitans Nausēda padomju laikā bijis Komunistiskās partijas biedrs, lai gan pirms vēlēšanām kandidāta anketā to nav deklarējis.

Iepriekšējā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite gan pirms 2009., gan 2014.gada vēlēšanām kandidāta anketā norādīja, ka kopš 1979.gada bija Komunistiskās partijas biedre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu