"Galvenais mērķis - tikt atkal uz kājām." Simtgadīgai kundzei Kuldīgas slimnīcā veikta gūžas operācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Galvenais mērķis - tikt atkal uz kājām." Simtgadīgai sirmgalvei Kuldīgas slimnīcā veikta gūžas operācija
"Galvenais mērķis - tikt atkal uz kājām." Simtgadīgai sirmgalvei Kuldīgas slimnīcā veikta gūžas operācija Foto: Kuldīgas slimnīcas profils sociālajā paltformā "Facebook"

18. septembrī pēc nelaimīga kritiena Kuldīgas slimnīcā nonāca kāda sirmgalve, kura šī gada februārī sagaidīja savu 100. dzimšanas dienu. Kundze bija lauzusi gūžu. Lai arī cienījamā vecuma dēļ operācija bija riskanta, Kuldīgas slimnīcas traumatologs ortopēds Ervīns Gudēvičs nezaudēja cerības uz veiksmīgu rezultātu.

Kuldīgas slimnīcas Ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļā gada laikā nonāk ne viens vien pacients ar lauztu gūžu. Tomēr pacients ar tik cienījamu vecumu Kuldīgas slimnīcas traumatologam ortopēdam Ervīnam Gudēvičam gadījies pirmo reizi.

"Citu variantu kundzei nebija, bija jāoperē. Risku uzņēmāmies visi – gan es kā traumatologs ortopēds, gan topošā anestezioloģe reanimatoloģe Zane Činokajeva. Operācija lielā mērā izdevās, pateicoties arī viņas prasmīgajai pieejai un visas operācijas komandas atbalstam," atzīst Dr. Gudēvičs.

Kuldīgas slimnīcas anestezioloģijas reanimatoloģijas rezidente Zane Činokajeva ir pārliecināta, ka vecums ne vienmēr korelē ar funkcionālajām spējām.

"Risks bija paaugstināts, tomēr veiksmīgi kopā saslēdzās vairāki faktori. Bija svarīgi pirms operācijas pacientei veikt ehokardiogrāfiju, lai vērtētu sirds vārstuļu stāvokli un sirds izsviedi, lai būtu droši, ka varam izmantot spinālo anestēziju. Šajā ziņā piesaistījām Kuldīgas slimnīcas kardioloģi Anitu Sirenko," stāsta reanimatoloģijas rezidente Zane Činokajeva.

Pacientes atveseļošanās periodā liels pienesums bija fizioterapeites Agneses Zeidakas-Biksones mērķtiecīgais darbs. Viņa pastāsta, ka pirmais uzdevums bija izveidot labu kontaktu, lai paciente nodarbības laikā justos droši un uzticētos. Tikt atkal uz kājām – tāds bija galvenais mērķis.

"Sākām rehabilitāciju ar vingrojumiem guļus, un pirmais mērķis bija tikt sēdus. Kad šis bija sasniegts, jutu, ka paciente ir spējīga un motivēta, lai virzītos tālāk. Tagad paciente var pārvietoties ar staigāšanas rāmi, un jāatceras, ka vēl nedrīkst atspiesties uz operētās kājas," par rehabilitācijas gaitu priecājas fizioterapeite. Viņa uzslavē arī pašas kundzes gribasspēku un vēlmi ātrāk atjaunot kustības.

"Terapijas sākumā ir svarīgi vienoties par kopīgu mērķi un uz to tiekties!" uzsver fizioterapeite Agnese Zeidaka-Biksone.

Pateicību par kundzes aprūpi ir pelnījušas arī Ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļas māsas un māsu palīgi par iejūtīgo aprūpi. Izrakstoties no Ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļas, sieviete drīkst gan sēdēt, gan gulēt, gan pārvietoties ar palīglīdzekļiem, nenoslogojot operēto kāju. Dr. Gudēvičs rekomendē turpināt fizioterapiju un pēc mēneša ar atkārtoti veikta rentgena rezultātiem kundzi gaida traumatologa kabinetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu