Saeimas komisijā uzsver nepieciešamību vairāk informēt par "Leader" programmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Iedzīvotājus nepieciešams vairāk informēt par lauku reģionu attīstības programmu "Leader" un tās sniegtajām iespējām reģionu attīstības veicināšanā, trešdien, 11. oktobrī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē uzsvēra deputāti.

Valsts kontroles (VK) pārstāvji sēdē prezentēja revīzijas "Kā Latvijā tiek pārvaldīta un īstenota "Leader" un sabiedrības virzīta vietējā attīstība?" rezultātus. Cita starpā minēts, ka pētījumu aģentūras SKDS veiktajā aptaujā tikai 28% iedzīvotāju norādījuši, ka zina, kas ir "Leader" programma.

Biedrības "Latvijas Lauku forums" pārstāve Kristīne Rolle gan uzsvēra, ka rezultāts ir maldinošs. Viņas ieskatā cilvēki iespējams nezin par "Leader" programmu, bet noteikti zinātu gan par Eiropas Savienības (ES) finansētajiem projektiem viņu apkārtnē, gan biedrībām, kas tos īsteno.

Tikmēr ZM pārstāvji norādīja, ka par cilvēku apzināšanu un aktīvu iesaisti reģiona attīstības plānošanā ir atbildīgas arī vietējās rīcības grupas un pašvaldības. Piemēram, pašvaldību mājaslapās pirmajā līmenī, "Leader" programma nav minēta.

Ministrijā arī uzsvēra, ka "Leader" programmas īpatnība ir tas, ka aktivitāte notiek virzienā no apakšas uz augšu, un tieši iedzīvotāju iniciatīvas dēļ projekti tiek iesākti.

Savukārt Lauku atbalsta dienesta (LAD) pārstāvis Andris Grundulis piebilda, ka informācijas trūkumu veido arī finansējuma saņēmēji, kuri pēc projektu īstenošanas par programmas iespējām nestāsta citiem.

Sēdes laikā VK pārstāvji prezentēja arī savus ieteikumus programmas uzlabošanai patreizējā plānošanas periodā un gan ZM, gan LAD pārstāvji norādīja, ka priekšlikumi tiks ņemti vērā un jau notiek darbs pie to īstenošanas.

Jau ziņots, ka VK augustā publicēja revīziju par "Leader" programmas efektivitāti Latvijā, kurā norādīja uz programmas neizmantoto potenciālu un ieteica ZM uzlabot un stiprināt programmas lomu vietējo kopienu attīstībā.

"Leader" jeb sabiedrības virzītas vietējās attīstības ideja ir veicināt vietējo kopienu veidošanos un to jēgpilnu un ilgtspējīgu sadarbību un aktivitāti, lai uzlabotu dzīves apstākļus lauku un piekrastes teritorijās.

Plānošanas periodam no 2014. līdz 2020.gadam no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda (EJZF) "Leader" pasākumam Latvijā piešķirti 126 miljoni eiro, tostarp 13,4 miljoni eiro vietējās rīcības grupu darbības nodrošināšanai un iedzīvotāju aktivizēšanai.

Savukārt jaunajam periodam no 2023. līdz 2027.gadam piešķirtais finansējums no šiem fondiem ir 101 miljons eiro.

Latvijā darbojas 35 vietējās rīcības grupas. Kopš 2014.gada īstenoti gandrīz 4000 projektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu