Rīgas Lielajos kapos plāno nozāģēt bīstamus kokus; drošības nolūkā iesaka teritoriju neapmeklēt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekspertu veiktajā Lielo kapu koku izvērtējumā secināts, ka vēsturiskajā teritorijā no aptuveni 2500 apsekotajiem kokiem 12 koki ir bīstami un drošības nolūkos ir jānozāģē, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Aptuveni 50 koku stāvokli plānots vērtēt vēl detalizētāk. Iespējams, kādu no tiem esot iespējams izglābt.

"Drošības apsvērumu dēļ ducis koku, kuri ir nokaltuši vai bīstami sasvērušies, ir noteikti nozāģējami," uzskata SIA "Labie koki eksperti" arborists Guntars Mozuļčiks. Aptuveni pussimts kokiem nepieciešams padziļināts vērtējums. Iespējams, kāda koka vainaga daļu var samazināt vai zarus nostiprināt, piemēram, tos savstarpēji savienojot. Tā koks tiktu nosargāts vēl vairākus gadus.

Papildus tam parkā esot aptuveni tūkstotis koku, kuriem nepieciešama neliela kopšana. Pamatā tā ir viena vai vairāku sausu zaru izzāģēšana.

Visbīstamākās Lielajos kapos esot kļavas. To apstiprinājusi arī nesenā vētra, kura lauzusi tieši šī sugas kokus un to zarus.

Sākotnējais apkopojums liecina, ka 8. un 9.oktobra vētra Lielajos kapos nogāza vai aizlauza 25 kokus vai to zarus. Divus no šiem kokiem eksperti jau iepriekš atzina kā bīstamus.

Drošības apsvērumu dēļ, teritorija no svētdienas, 8. oktobra, apmeklētājiem uz laiku ir slēgta. Turklāt koki un to aizlauztie zari turpina lūzt un krist zemē.

Lielo kapu koku inventarizāciju vairāk nekā 20 hektāru plašajā teritorijā pasūtīja tās pārvaldītājs - "Rīgas pieminekļu aģentūra".

Plānots, ka pašvaldības īpašumā esošajos Lielajos kapos koku kopšanu veiks SIA "Rīgas meži", kas teritoriju apsaimnieko kopš 2017. gada.

Bīstamo koku novākšana notiks pakāpeniski. Vispirms tos nozāģēs gar celiņu un auto stāvvietu malām, kur koki potenciāli var apdraudēt teritorijas apmeklētājus, kā arī cilvēku īpašumus.

Kā ziņots, ceturtdien Lielajos kapos notika pasākums, kurā tika sniegta informācija par kapu koku novērtēšanas rezultātiem un plānotajiem darbiem

Lielie kapi ierīkoti 1773.gadā, bet slēgti 1969.gadā. Tajos apglabāti vairāki 10 000 mirušu personu. Uzstādīti arī mākslinieciski augstvērtīgi pieminekļi, kas atspoguļo savam laikam raksturīgos mākslas stilus, sākot no 18.gadsimta otrās puses.

1969.gadā tika nolemts izveidot memoriālo parku. Savukārt 20.gadsimta septiņdesmitajos gados Lielo kapu dārza arhitektūras ansamblis iekļauts aizsargājamo pieminekļu sarakstā.

Lielajos kapos aug apmēram 60 koku un krūmu sugas, no tām ap 30 ir introducētas jeb ievestas no citām vietām, teritorijām.

SIA "Rīgas meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku Mežaparks. 2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 21,35 miljonus eiro, bet peļņa sasniedza 2,14 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu