Lietuvas Konstitucionālā tiesa lems par Stambulas konvencijas atbilstību valsts konstitūcijai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas Seims. Ilustratīvs attēls.
Lietuvas Seims. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Lietuvas Konstitucionālā tiesa piektdien paziņoja, ka ir pieņēmusi izskatīšanai parlamenta prasību, kurā lūgts lemt par Stambulas konvencijas atbilstību valsts konstitūcijai.

Konstitucionālajai tiesai tiek lūgts paskaidrot, vai Stambulas konvencijas normas par dzimumu no sociālā aspekta, par vardarbību pret sievietēm dzimuma dēļ un mācību vielas par nestereotipisku dzimumu lomu iekļaušanu oficiālajā izglītības programmā, kā arī citas normas ir saderīgas ar Konstitūciju.

"Prasības iesniedzējs Seims apgalvo, ka Konstitucionālās tiesas atzinums par to, vai konvencijas noteikumi atbilst Konstitūcijai, būtu būtiski svarīgs Seimam, lemjot par to, vai ratificēt konvenciju, ko prezidente [Daļa Grībaiskaite] Seimam iesniedza vēl 2018.gadā," norādīja Konstitucionālā tiesa.

Konstitucionālajai tiesai tiek lūgts noskaidrot, vai konvencijā lietotie termini "dzimuma sociālais aspekts", "sociālais dzimums", "nestereotipiskas lomas, kuru pamatā ir sociālais dzimuma aspekts", "nestereotipiskas dzimuma lomas" atbilst Lietuvas konstitūcijai.

Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena, kas ierosināja iesniegt prasību, iepriekš sacīja, ka Lietuva Stambulas konvenciju parakstīja pirms desmit gadiem, bet kopš tā laika nav spējusi to ratificēt, lai gan argumenti pret to paliek nemainīgi.

Eiropas Padomes eksperti uzskata, ka Lietuvai varētu noderēt ieteikumi par vardarbības ģimenē ierobežošanu. Tomēr katoļu baznīca un daži politiķi apgalvo, ka konvencija var likt Lietuvai mainīt dzimuma jēdzienu un ieviest, viņuprāt, nepieņemamu attieksmi pret homoseksualitāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu