Ekvadoras prezidenta vēlēšanās uzvarējis centriski labējo kandidāts

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Noboa
Daniels Noboa Foto: AFP/SCANPIX

Ekvadorā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis uzņēmējs, centriski labējās alianses "Nacionālā demokrātiskā rīcība" (ADN) kandidāts Daniels Noboa, uzveicot kreiso politiķi Luisu Gonsalesu, liecina apkopotie rezultāti.

Noboa saņēmis 52,3%, bet Gonsalesa 47,7% balsu, pēc 90% balsu saskaitīšanas pavēstīja vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Diāna Atamainta.

Gonsalesa jau apsveikusi Nobou ar uzvaru.

Vēlēšanās piedalījušies 82% balsstiesīgo vēlētāju, norādīja Atamainta.

Prezidenta zvērestu Noboa nodos 25.novembrī - piecas dienas pirms savas 36.dzimšanas dienas.

Vēlēšanu uzvarētāja tēvs ir viens no bagātākajiem valsts cilvēkiem - banānu biznesa impērijas īpašnieks Alvaro Noboa, kas pats savulaik pieckārt neveiksmīgi kandidējis uz prezidenta amatu.

Priekšvēlēšanu kampaņa noritēja baiļu gaisotnē, ko izraisīja narkotiku tirgotāju bandu savstarpējie kari, kas no pārpildītajiem valsts cietumiem pārnesti pilsētu ielās.

Nule notikušās bija pirmstermiņa vēlēšanas, ko pašreizējais prezidents Giljermo Laso, kas pārstāv konservatīvos, izsludināja, lai izvairītos no iespējamā impīčmenta. Tāpēc uzvarētāja pilnvaru termiņš ilgs tikai 16 mēnešus.

Tomēr Ekvadoras likumi ļaus uzvarētājam 2025.gadā vēlreiz startēt prezidenta vēlēšanās.

Augustā atentātā tika noslepkavots arī viens no prezidenta amata kandidātiem - žurnālists Fernando Viljavisensio, kas bija pazīstams kā korupcijas un narkotirgoņu atmaskotājs. Tobrīd aptaujās viņš atradās otrajā vietā.

Pēc Viljavisensio slepkavības tika izsludināts ārkārtas stāvoklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu