Ēģipte atsakās pieņemt bēgļus no Gazas joslas, taču piedāvā risinājumu (13)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi
Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi Foto: EPA/Scanpix

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi trešdien oficiāli paziņoja, ka Ēģipte nepieņems palestīniešu bēgļus no Gazas joslas.

Sisi kopīgā preses konferencē ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu pavēstīja, ka kopā ar bēgļiem valstī varētu ieceļot radikālie islāmisti. Viņš ierosināja bēgļus pārvietot uz Negevas tuksnesi Izraēlas dienvidos.

Kā norādīja Sisi, ja Ēģipte uzņemtu bēgļus no Gazas joslas, miljoniem ēģiptiešu izietu ielās, lai protestētu.

Viņš pauda bažas, ka Ēģiptei piederošā Sīnāja pussala tad varētu kļūt par "jaunu bāzi uzbrukumiem Izraēlai". "Ēģipte noraida jebkādus mēģinājumus atrisināt palestīniešu jautājumu militārā ceļā vai piespiedu kārtā pārvietojot palestīniešus no viņu zemes uz citu reģiona valstu rēķina," teica Sisi.

Gazas joslā, kas robežojas ar Izraēlu ziemeļos un austrumos un Ēģipti dienvidos, dzīvo aptuveni divi miljoni cilvēku.

Izraēlas armija trešdien atkārtoti aicinājusi evakuēties civiliedzīvotājus Gazas joslas ziemeļos, gatavojoties iespējamam sauszemes uzbrukumam.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" 7.oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamas" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku un aptuveni 4000 ir ievainoti.

Izraēla atbildēja ar pretuguni un ir savilkusi karavīrus un kara tehniku pie Gazas joslas robežas.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu