Polijas opozīcija sāk sarunas par koalīcijas veidošanu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas galvenais opozīcijas līderis, bijušais premjerministrs un centriskā Pilsoniskās koalīcijas bloka vadītājs Donalds Tusks uzrunā atbalstītājus partijas galvenajā mītnē Varšavā
Polijas galvenais opozīcijas līderis, bijušais premjerministrs un centriskā Pilsoniskās koalīcijas bloka vadītājs Donalds Tusks uzrunā atbalstītājus partijas galvenajā mītnē Varšavā Foto: AFP/SCANPIX

Trīs Polijas opozīcijas partijas, kas nule notikušajās parlamenta vēlēšanās kopā saņēma 54% balsu, sākušas sarunas par jaunas valdības veidošanu, pavēstīja partijas "Trešais ceļš" (TD) līderis Šimons Holovņa.

Viņš arī mudināja prezidentu Andžeju Dudu nekavēties un dot iespēju partiju aliansei vadīt valsti.

"Šodien prezidentam ir iespēja parādīt sevi kā patiesu valstsvīru, kam sirdī ir Polijas labākās intereses," sacīja Holovņa.

Sarunās sākušas TD, ekspremjera Donalda Tuska Pilsoniskā koalīcija (KO) un partija "Jaunie kreisie".

Duda ir līdz šim valdījušās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) bijušais biedrs un sabiedrotais.

PiS vēlēšanās saņēma vairāk balsu nekā citas partijas, tomēr parlamentā tā zaudējusi vairākumu.

Tradicionāli prezidents kā pirmajai dod iespēju veidot valdību partijai, kas saņēmusi visvairāk balsu.

PiS apņēmusies arī jaunajā sasaukumā nodrošināt vairākumu, tomēr, ņemot vērā vietu sadalījumu likumdevēju sapulcē, tas šķiet neiespējami.

Duda vēl nav devis mājienus par to, ko taisās darīt.

Atbilstoši konstitūcijai viņam vajadzētu izvērtēt politisko sadalījumu parlamentā, izraudzīties jauno premjerministru un uzdot šim cilvēkam veidot valdību, par ko tad balsos parlaments.

Tagad par valdības sarunām vienojušās partijas nosedz plašu politisko spektru, un dažos svarīgos jautājumos, arī attiecībā uz abortiem, to programmas ir atšķirīgas.

Kā sacīja Holovņa, partiju līderi sākuši labas sarunas par valdības veidošanas nosacījumiem un sarunu rezultāti gaidāmi jaunnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu