Ziema strauji tuvojas, tāpēc veic riepu maiņu savlaicīgi un nolietotās riepas nodod atbildīgi

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pexels.com

Lai arī normatīvie akti nosaka, ka ziemas riepas automašīnām obligātas ir tikai no 1.decembra, taču rudenīgi dzestrais laiks un vietām pat pirmais sniegs jau paguvis mūs visus pārsteigt. Kad diennakts vidējā temperatūra pietuvosies +7 grādu atzīmei, ieteicams, lai jūsu automašīna būtu aprīkota ar ziemas riepām neatkarīgi no tā, kādu datumu rādīs kalendārs. Un, ja vasaras riepas nākamajai sezonai vairs nav derīgas, tad jāatrod ceļš, kā no tām atbrīvoties, nenodarot kaitējumu dabai.

Bezatbildīgi ļaudis nolietotās riepas mēdz izmest ceļmalās, sadzīves atkritumu savākšanas vietās un diemžēl pat pļavās un mežos. Kā zināms, pēdējās desmitgadēs automašīnu skaits ir ievērojami pieaudzis. Attiecīgi arī nolietotu autoriepu kļūst arvien vairāk. Šādā situācijā, lai strauji nepasliktinātos vides stāvoklis, īpaši būtiski, kur nonāks nolietotās riepas. Apkārtējā vidē, kur tās ir īpaši kaitīgs un arī neglīts svešķermenis, vai specializētos savākšanas punktos un otrreizējā pārstrādē?

Autoriepu sadalīšanās process ir ļoti lēns. Tas var ilgt pat ilgāk nekā simts gadus. Tātad, piemēram, mežā izmestas riepas tādu dabas stūrīti nepievilcīgu padarīs ilgāk nekā vidēji ir cilvēka mūžs. Turklāt riepu sadalīšanās procesā radušies galaprodukti ir bīstami videi un to saindē.

Lai veicinātu patērētāju atbildību un uzlabotu pieejamību legālai un pareizai vecu riepu utilizācijai, SIA "Ecosystem" sadarbībā ar nolietotu riepu apsaimniekošanas uzņēmumu SIA "Tire bee", kā arī atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" un SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" periodā no šā gada 23.oktobra līdz pat 31.decembrim ikkatram iedzīvotājam piedāvā iespēju nodot četras nolietotas vieglo automašīnu riepas bez maksas SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā Kuldīgā, Dārzniecības ielā 9 un SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" šķiroto atkritumu laukumos Ventspilī, Jēkaba ielā 47 un Siguldas ielā 8a.

SIA "Ecosystem" vērš uzmanību, ka bez maksas riepas tiks pieņemtas tikai norādītajā periodā un norādītajās vietās. Kā arī, ka no vienas automašīnas varēs nodot vienu riepu komplektu (4 vieglo automašīnu riepas). Iebraucot atkritumu pieņemšanas laukumos, tiks reģistrēts automašīnas numurs, tādējādi divreiz ar to riepas bez maksas nodot nevarēs. Ja iedzīvotāji tomēr vēlēsies nodot vairāk riepu, tad ir iespēja nodot tās par maksu atbilstoši atkritumu laukuma cenrādim.

Būsim atbildīgi par apkārtējo vidi un atcerēsimies, ka vecās riepas ir vides piesārņojums ilgtermiņā, bet Latvijas daba ir mūsu skaistās un kopīgās mājas.

Pārējā laikā šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos visā Latvijā vieglo automašīnu riepas tiek pieņemtas par samaksu. Atliek sameklēt specializētos nolietotu autoriepu pieņemšanas punktus. Tos viegli atrast interneta vietnē.

Uzņēmums garantē, ka savāktās autoriepas tiks utilizētas - proti, pārstrādātas atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu