Projektā pilnveidos atbalsta sistēmu nepilngadīgām grūtniecēm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Grūtniece. Ilustratīvs attēls.
Grūtniece. Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Bērnu slimnīcas fonds (BSF), Dzemdību nama fonds un Latvijas Vecmāšu asociācija sākušas īstenot projektu nepilngadīgo grūtnieču atbalsta sistēmas uzlabošanai Latvijā, informēja BSF Komunikācijas projektu vadītāja Linda Anna Dāldere.

Projekta laikā plānots veicināt sadarbību starp valsts, pašvaldību un nevalstiskajām organizācijām, izglītot gan jauniešus, gan dzemdību speciālistus, gan plašāku sabiedrību, un panākt nepilngadīgo grūtnieču atbalsta sistēmas uzlabojumus valstiskā mērogā.

Pērn BSF īstenoja Sabiedrības integrācijas fonda finansētu projektu, kura laikā izstrādāts rīcības plāns atbalsta sistēmas nepilngadīgām grūtniecēm izveidošanai 2022. - 2025. gadiem. Lai nodrošinātu nepieciešamo dažādu nozaru speciālistu piesaisti problēmas risināšanai, tagad uzsākts projekta otrais posms sadarbībā ar Dzemdību nama fondu un Vecmāšu asociāciju.

Projektu finansē Sabiedrības integrācijas fonds no Eiropas Savienības "NextGenerationEU" piešķirtajiem līdzekļiem.

BSF vadītāja Liene Dambiņa norādīja, ka rūpes par nepilngadīgajām grūtniecēm faktiski ir rūpes par diviem bērniem, kuri ir ļoti neaizsargāti un kuru nākotne ir tieši atkarīga no palīdzības, kāds tiks nodrošināts gan grūtniecības laikā, gan pēc bērniņa piedzimšanas.

"Pagājušajā gadā īstenotā projekta ietvaros atklājām skarbo realitāti par sistēmiska atbalsta trūkumu valsts mērogā, tādēļ pēc rīcības plāna iesniegšanas valsts iestādēm ar ziedotāju atbalstu uzsākām mentoru programmu nepilngadīgajām grūtniecēm. Tagad, apvienojot gan savu, gan divu citu nevalstisko organizāciju vērtīgo pieredzi, esam apņēmības pilni realizēt otru projekta posmu, lai gan mentoru programma, gan citi nepieciešamie atbalsta pasākumi nonāktu valsts apmaksāto pakalpojumu lokā un sasniegtu meitenes, kurām tas vajadzīgs, visā Latvijā," teikusi Dambiņa.

Projektā iesaistījusies arī Latvijas Vecmāšu asociācija, lai palīdzētu uzlabot nepilngadīgo pacientu iespējas vienkārši un laicīgi saņemt nepieciešamo atbalstu.

Projektā tiks izveidots un praksē pārbaudīts dažādu speciālistu savstarpējās komunikācijas modelis nepilngadīgajām grūtniecēm nepieciešamo atbalsta pakalpojumu nodrošināšanai, kā arī veikta dažādu speciālistu apmācību programmu izstrāde un pašu apmācību īstenošana.

Tāpat tiks īstenoti arī plaši dažādu sabiedrības grupu informēšanas pasākumi par problēmu un tās risinājumiem un izstrādāti dažādi mūsdienīgi izglītojošas un atbalstošas informācijas rīki un materiāli mazaizsargātajai sabiedrības grupai (nepilngadīgajām grūtniecēm) un arī jauniešiem, ar mērķi izglītot par reproduktīvo veselību.

Projekta laikā norisināsies tīklošanās pasākumi nepilngadīgo grūtnieču atbalsta sistēmā iesaistītajiem partneriem un valsts iestāžu pārstāvjiem - astoņas darba grupas sanāksmes, nepilngadīgo grūtnieču atbalsta jomas speciālistu komunikācijas sadarbības modeļa izstrāde, šī modeļa pilotēšana un plāna izstrāde preventīvajam darbam, lai ar dažādu informatīvo rīku palīdzību novērstu neplānotas grūtniecības pirms pilngadības iestāšanās.

Norisināsies arī mentoru programma nepilngadīgajām grūtniecēm. Projekta sadarbības partneri kopā ar nozares profesionāļiem izstrādās "Mentoru programmu nepilngadīgo grūtnieču atbalstam" - analītisku dokumentu, ko iesniegs lēmumpieņēmējiem kā plānu nākotnes valsts apmaksātajam pakalpojumam. Tāpat tiks pilnveidota jau esošā Bērnu slimnīcas fonda mentoru programma nepilngadīgajām grūtniecēm.

Tāpat paredzētas apmācības programma vecmātēm. Dzemdību nama fonda izstrādātā un Latvijas Ārstu biedrības akreditētā vecmāšu atbalsta programma saskarsmē un komunikācijā "Vārda spēks" tiks pilnveidota un piemērota darbam arī ar nepilngadīgām grūtniecēm. Projekta laikā tiks īstenoti divi pielāgotie vecmāšu apmācības cikli, kas vērsti uz nepilngadīgo grūtnieču jomas specifikas apguvi.

Notiks arī konference "Nepilngadīgo grūtnieču atbalsta sistēma un ārvalstu pieredze", kurā ne vien runās par projekta gaitu un sasniegumiem, bet arī veicinās sistēmiskas pārmaiņas - aicinot lēmumpieņēmējus apzināties nepilngadīgo grūtnieču stāvokli Latvijā, jauno māmiņu izaicinājumus, tik ļoti vajadzīgo valsts atbalstu viņu dzīves kvalitātes veidošanā un rast risinājumus šo problēmjautājumu politikas veidošanā un īstenošanā.

Paredzēti arī trīs raidierakstu cikli, kuros runās par sabiedrības attieksmi, komunikāciju un uztveri pret nepilngadīgām grūtniecēm, BSF mentoru programmas darbību, pieredzi, izaicinājumiem, kā arī par iztrūkstošo valsts atbalstu nepilngadīgām grūtniecēm, par nākotnes vīziju un stratēģiju šīs jomas problēmjautājumu risināšanā.

Tāpat plānota informatīvo materiālu sagatavošana ar koncentrētu informāciju par atbalstu nepilngadīgām grūtniecēm, piemēram, mentora pakalpojumiem, dzemdību somu, vecmāšu konsultatīvais pakalpojumiem un citu būtiska informācija. Materiāli būs gan elektroniskā, gan taustāmā formā. Paredzēta informatīvi izglītojošas mobilās aplikācijas izstrāde, kurā atradīsies dažādi informatīvie materiāli, būs iespēja anonīmi uzdot jautājumus un saņemt atbildes.

Projekts tiks īstenots līdz 2025.gada oktobrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu