Ceturtdaļa autovadītāju nesaņem atgādinājumus par OCTA un tehniskās apskates derīguma termiņu

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

26% autovadītāju atzīst, ka nav reģistrējušies nevienā e-pakalpojumu vietnē, lai saņemtu atgādinājumus par OCTA vai tehniskās apskates derīguma termiņa beigām, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) oktobrī veiktā "Norstat" aptauja. Turklāt lielākais īpatsvars šādu autovadītāju ir 18 - 29 gadus veci (33%) Rīgas iedzīvotāji (32%) ar pamata izglītību (37%). Aptauja liecina, ka sievietes biežāk nereģistrējas šādās e-pakalpojumu vietnēs (32%), nekā vīrieši (20%).

Aptaujas ietvaros kopumā tika aptaujāti 816 autovadītāji. No tiem 26% autovadītāju, kuri nav reģistrējušies kādā e-pakalpojumu vietnē, lielākā daļa (59%) atzina, ka par to līdz šim nav domājuši. 13% autovadītāju norādīja, ka nezina, kur to izdarīt, un tikpat liels skaits norādīja, ka neuzticas atgādinājumiem un izvēlas visu atcerēties pašu spēkiem.

"Šāda pašpaļāvība var būt riskanta, jo var novest pie tā, ka autovadītājs aizmirsīs noteiktajā termiņā veikt transportlīdzekļa tehnisko apskati vai savlaicīgi neiegādāsies OCTA. Tas savukārt palielina varbūtību iekļūt smagā CSNg, novest pie lieliem finansiāliem zaudējumiem. Turklāt uz Latvijas ceļiem izvietotie vidējā ātruma kontroles radari, stacionārie un pārvietojamie fotoradari fiksē ne vien atļautā braukšanas ātruma pārkāpējus, bet arī pārbauda OCTA, tehniskās apskates un vinjetes derīgumu. Arī policijas automašīnas ir aprīkotas ar mērierīcēm un informācijas tehnoloģijas iekārtām, ar kuru palīdzību policisti, pat neapturot transportlīdzekli, var pārbaudīt ne tikai braukšanas ātrumu, bet arī OCTA un tehniskās apskates derīgumu," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka par braukšanu bez derīgas OCTA vai tehniskās apskates transportlīdzekli vienas dienas laikā var sodīt arī vairākkārt, tādēļ drošāk ir pieteikties atgādinājumiem, iespējams - pat vairākās e-pakalpojumu vietnēs.

LTAB apkopotā statistika liecina, ka CSNg skaits, kas izraisīti ar neapdrošinātu transportlīdzekli, jau vairākus gadus saglabājas 1 – 2 % līmenī. Pērn 1,16 % no visiem reģistrētajiem CSNg bija izraisīti ar transportlīdzekli bez OCTA.

"Lai izvairītos no nepatīkamām sekām, kas var rasties neapdrošinot transportlīdzekli savlaicīgi vai neveicot tā tehnisko apskati atbilstošā termiņā, aicinām izmantot LTAB un Ceļu satiksmes drošības direkcijas piedāvātos e-pakalpojumus, kas pieejami iestāžu mājas lapās un mobilajās lietotnēs," skaidro Abāšins, piebilstot, ka ja transportlīdzeklim mainās reģistrācijas numurs, īpašnieks nomaina telefonu vai tālruņa numurs, tad vēlams neaizmirst šīs izmaiņas reģistrēt arī e-pakalpojumu vietnēs, lai turpinātu savlaicīgi saņemt atgādinājumus.

Lai skaidrotu sabiedrībai OCTA un tehniskās apskates savlaicīgas veikšanas nepieciešamību, kā arī mazinātu to autovadītāju skaitu, kas neiegādājas OCTA vai neveic transportlīdzekļa tehnisko apskati, oktobrī LTAB, sadarbībā ar CSDD un Valsts policiju, īsteno sociālu kampaņu "Ja tev nav OC/TA – nebrauc!".

Kampaņas laikā vairāki fotoradari visā Latvijā, līdzīgi kā to jau šobrīd dara vidējās ātruma kontroles radari, veiks OCTA un tehniskās apskates kontroli ārpuskārtas režīmā - t.i., neatkarīgi no transportlīdzekļu braukšanas ātruma. Tāpat kampaņas mērķis ir aicināt transportlīdzekļu īpašniekus pieteikties atgādinājumiem par OCTA un tehniskās apskates derīguma termiņa tuvošanos, kā arī pašiem biežāk pārbaudīt to spēkā esamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu