Tas ir noticis! Beidzot, un saku to pavisam nopietni – beidzot Saeima sākusi strādāt pie tā, lai cīnītos pret kādu problēmu, kas pēdējo gadu laikā atstāta novārtā un pašplūsmā. Proti – alkoholu. Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumos Saeimā iesniegta virkne priekšlikumu, kas saistīti arī ar grādīgo dzērienu pieejamības ierobežošanu.

Šīs problēmas patiesos apjomus grūti pat apjaust, bet nez vai būs kāds, kurš nav pamanījis, ka latviešu tauta visnotaļ brangi nodzeras. Un, lai kā arī mums garšotu, jāpieņem, ka alkohols ir pasaulē pati bīstamākā narkotika. Un ir neapstrīdams fakts, ka Latvijā alkohols ir pārāk ērti un vienkārši pieejams, kas arī varētu būt viens no būtiskiem faktoriem lietotāju paradumos.

Un beidzot Saeima sākusi darbu pie tā, lai to ierobežotu. Ņemot vērā to, cik brangas izmaiņas paredzētas Tabakas aprites likumā cigarešu alternatīvu tirgus ierobežošanai, automātiski pieņēmu, ka līdzīgi tiks atsēdināts arī alkohols. Pēc pilnas programmas un nopelniem.

Gara acīm jau iztēlojos, ka varētu tikt ņemta vērā Skandināvijas pieredze un turpmāk alkoholu Latvijā varētu atļaut pārdot tikai specializētos veikalos, noteiktās nedēļas dienās un laikos. Labi, varbūt vēl lielveikalos, bet tikai aiz aizklātiem plauktiem, gluži kā tas ir ar cigaretēm, kas vairs nedrīkst rēgoties no katra veikala kases. Šis būtu tikai veselīgi, un joprojām to saku bez jebkādas ironijas.

Iespējams, kāds no deputātiem varētu vērst pārējo uzmanību uz to, ka alkoholam pievienotās garšas, krāsas, aromāti un saldinātāji ir tās lietas, kas šos dzērienus padara īpaši pievilcīgus nepilngadīgajiem. Jo,. būsim reāli, – kurš ir redzējis gadījumu, kad, piemēram, kāda, trīspadsmitgadīga meitene nolemj, ka tāpat vien derētu vienkārši pamēģināt šņabi? Un viņai iegaršojas. Sekojoši – alkoholam varētu atstāt tikai alkohola garšu. Labi, šeit gan ironija netika slēpta.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X