Putina oligarham un savulaik ar Šķēles un Šlesera biznesu saistītajam Mazepinam neizdodas panākt ES sankciju atcelšanu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dmitrijs Mazepins
Dmitrijs Mazepins Foto: AP/Scanpix

Eiropas Vispārējās jurisdikcijas tiesa ir apstiprinājusi sankcijas pret bijušo “Uralchem” īpašnieku, miljardieri Dmitriju Mazepinu. Visi aizstāvības argumenti tika noraidīti.

Tiesa norādīja, ka ES Padome ir sniegusi “pietiekami konkrētus, precīzus un konsekventus pierādījumus”, ka Mazepins ir “ietekmīgs uzņēmējs, kas darbojas nozarē, kura Krievijas valdībai nodrošina būtisku ienākumu avotu”.

Tiesa arī piekrita, ka miljardieris bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina “tuvākā loka” biedrs, par ko liecina viņa klātbūtne valsts galvas tikšanās reizē ar lielo uzņēmumu pārstāvjiem 2022. gada 24. februārī – dienā, kad sākās pilna apmēra Krievijas iebrukums Ukrainā.

“Līdz ar to Mazepinam piemērotās sankcijas palielina cenu, ko Krievija maksā par savu rīcību Ukrainā. Tādējādi tās ir atbilde uz ES Padomes vēlmi izdarīt spiedienu uz Krievijas iestādēm,”

teikts spriedumā.

Vienlaikus tiesa nepiekrita tēzei, ka sankcijas veicina pasaules pārtikas krīzes saasināšanos. Neskatoties uz to, ka pašam Mazepinam ir aizliegts iebraukt ES un šķērsot to tranzītā, kā arī ir iesaldēti viņa aktīvi asociācijas teritorijā, ierobežojumi neattiecas uz diviem uzņēmumiem, ar kuriem viņš ir saistīts, kā arī uz mēslošanas līdzekļu nozari. Līdz ar to ES Padome nevar būt atbildīga par to uzņēmēju lēmumiem, kuri atteicās sadarboties ar uzņēmēja struktūrām, norādīja tiesa.

Lēmumu var pārsūdzēt divu mēnešu laikā.

ES sankcijas pret Mazepinu tika noteiktas 2022. gada 9. martā. Pēc tam viņš atkāpās no “Uralchem” ģenerāldirektora amata un pārdeva 52% akciju, sev pašam atstājot 48%. Uzņēmums ir otrais lielākais amonija nitrāta ražotājs pasaulē un pirmais Krievijā.

"Uralchem" minerālmēslu terminālis Kundziņsalā
"Uralchem" minerālmēslu terminālis Kundziņsalā Foto: TVNET

Dmitrijs Mazepins vēl 2022.gadā Latvijas Uzņēmumu reģistrā bija norādīts kā patiesais labuma guvējs SIA “Riga Fertilizer Terminal” (RFT).

Viņa Latvijas partneri tolaik bija SIA “Rīgas tirdzniecības osta” (RTO), kurā darbojas Aināra Šlesera un Andra Šķēles ģimenes locekļi. Savukārt uzņēmumā “Ventamonjaks” Mazepina partneru vidū ir Aivara Lemberga znots Jānis Austriņš,

savulaik vēstīja raidījums “De Facto”.

2022. gada aprīlī tika iesaldēti Mazepina aktīvi Itālijā. Ierobežojumi skāra dzīvojamo kompleksu Sardīnijā, kura vērtība bija 105 miljoni eiro. Saskaņā ar Itālijas iestāžu sniegto informāciju tas pieder ar Mazepinu saistītam uzņēmumam. Tāpat salas ostā tika arestēta 22 metrus garā uzņēmēja jahta “Aldabra”, kuras vērtība bija no 600 tūkstošiem līdz miljonam eiro. Tomēr pēdējā brīdī Mazepinam izdevās to izvest no Itālijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu