Šonedēļ pirmizrādi piedzīvoja Jaunā Rīgas teātra režisora Alvja Hermaņa iestudējums "Kurlmēmo zeme", kurā galveno lomu spēlē krievu aktrise Čulpana Hamatova. Kad Hermanis īsi pēc Krievijas 2022. gada iebrukuma Ukrainā uzaicināja Hamatovu pievienoties JRT aktieru sastāvam, tas Latvijā izsauca pretreakciju. Kopš tā laika Hermaņa izrādes, kurās spēlē Hamatova, pozicionējas pret Krievijas režīmu un reālijām – vispirms ar krievu valodā iestudēto Hamatovas monoizrādi "Post Scriptum", kas balstīta uz noslepkavotās krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas publikācijām, bet tagad ar "Kurlmēmo zemi", kas uzvesta latviešu valodā.

Šī loma sākotnēji nebija iecerēta kā Hamatovas debija, spēlējot lomu latviešu valodā. Tam bija jānotiek izrādē "Gogolis. Nature Morte", kuras pirmizrāde bija paredzēta šī gada 28. februārī. Taču notika kas negaidīts: dienā, kad bija paredzēts ģenerālmēģinājums, Ulda Tīrona režisētā izrāde tika izņemta no repertuāra un norakstīta kā "radoša neveiksme". Uz skatuves tā arī ne reizi netika nospēlēta.

Aktieris Gundars Āboliņš, kurš bija atceltās izrādes aktieru sastāvā, par "mazākais stulbu" nosauca šur un tur izskanējušo pieņēmumu, ka izrādes atcelšanas pamatā varēja būt tas, ka Hamatova nav iemācījusies teksta daļu latviešu valodā.

Pirmdien notikušajā "Kurlmēmo zemes" ģenerālmēģinājumā Hamatova pierādīja, ka 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X