Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanai atvēlēs 2,8 miljonus eiro

TVNET/LETA
Rīgas Brāļu kapi.
Rīgas Brāļu kapi. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība otrdien, 14. novembrī, apstiprināja Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu saglabāšanas, uzturēšanas, izpētes un atjaunošanas programmu. Tās īstenošanai līdz 2025. gadam plānots novirzīt 2,8 miljonus eiro.

Kā informēja Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, Brīvības pieminekļa, tā aizsardzības zonas un Rīgas Brāļu kapu, to teritorijas un aizsardzības zonas saglabāšana, uzturēšana, izpēte un atjaunošana notiek saskaņā ar Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanas programmā paredzēto. Programmu izstrādājis abu Latvijas svētvietu apsaimniekotājs - Rīgas pieminekļu aģentūra. Programma saskaņota Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu padomē.

Programmā attiecībā uz Brīvības pieminekli un tā aizsardzības zonu noteikta virkne uzturēšanas darbu: pasākumu pie Brīvības pieminekļa koordinēšana, "Goda telpas" apmeklējumu organizēšana un vadīšana, kā arī "Goda grāmatas" parakstīšana, Brīvības pieminekļa augšējās un apakšējās terases virsmas tīrīšana un uzturēšana kārtībā, teritorijas piecu metru rādiusā ap Brīvības pieminekli tīrīšana un uzturēšana kārtībā, terases un teritorijas piecu metru rādiusā ap Brīvības pieminekli attīrīšana no sniega.

Tāpat programmā iekļauta ziedu uz Brīvības pieminekļa priekšējās terases sakārtošana un uzturēšana, Brīvības pieminekļa augšējās terases granīta apmales tīrīšana, Brīvības pieminekļa iekštelpu kopšana un uzturēšana kārtībā, Brīvības pieminekļa obeliska iekšpuses tīrīšanai, atkritumu savākšana, regulāra Brīvības pieminekļa iekštelpās uzstādīto mēraparātu rādījumu fiksēšana, konstatēto Brīvības pieminekļa bojājumu novēršana, ziņošana par sabiedriskās kārtības traucējumiem, ziedu vāžu pie Raiņa bulvāra uzkopšana.

Savukārt attiecībā uz Rīgas Brāļu kapu teritoriju un to aizsardzības zonu paredzēta memoriāla ikdienas uzturēšanas darbu veikšana, zaļo zonu teritorijā gar Rīgas Brāļu kapu žogu Varoņu ielā un Aizsaules ielā kopšana, tehniskās novietnes teritoriju uzkopšana un noliktavu Varoņu ielā 13, Rīgā, uzturēšana un kopšana.

Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu aizsardzības zonu tāpat, kā līdz šim, uztur citas Rīgas valstspilsētas pašvaldības struktūrvienības. Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekotājam Apsaimniekošanas programmā ir noteikts pienākums regulāri kontrolēt visas Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu aizsardzības zonas un ziņot attiecīgai Rīgas valstspilsētas pašvaldības struktūrvienībai par bojājumiem.

Attiecībā uz Brīvības pieminekli programmā paredzēti atjaunošanas un restaurācijas darbi, piemēram, Brīvības pieminekļa ikgadējā aprūpe un restaurācija, restaurācija Brīvības pieminekļa cokola līmenī, pilna aprūpe un restaurācija, ieskaitot Brīvības tēlu un zvaigznes. Tāpat paredzēts mainīt Brīvības pieminekļa ziedu vāzes, projektēt ventilācijas sistēmu, veikt Brīvības pieminekļa iekštelpu kosmētisko remontu

Savukārt attiecībā uz Rīgas Brāļu kapu atjaunošanas un restaurācijas darbiem programmā paredzēta videonovērošanas projekta izstrāde, Rīgas Brāļu kapu Varoņu terases un centrālā kapu lauka perimetrālo ceļu rekonstrukcijas projekta izstrāde. Tāpat plānots iegādāties Rīgas Brāļu kapu apbedījuma plāksnītes, atjaunot zaļo zonu un veikt pārapbedīšanu.

Programmā paredzēts projektēt ūdens sistēmas uzlabošanu, veikt depozitāriju elektroinstalācijas sakārtošanu un kosmētisko remontu, restaurēt Rīgas Brāļu kapu Svētās uguns terases perimetru ar uzejām, restaurēt Svētās uguns altāri, preventīvi restaurēt Rīgas Brāļu kapu Centrālā kapu lauka A, C sektoru un Centrālo vārtu skulptūru "Ievainotie jātnieki".

Plānots nomainīt Rīgas Brāļu kapu atsevišķus elementus, atjaunot zaļo zonu, rekonstruēt vēsturiskos vārtus un žogu ar Meža kapiem, renovēt Gaisa izpalīgu loka un Birzenieka loka celiņu, restaurēt centrālo vārtu galu fasādes un arkas, kā arī veikt Rīgas Brāļu kapu preventīvo restaurāciju.

Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu apsaimniekošanas programma līdz 2025.gadam tiek īstenota par likumā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu apsaimniekošanai paredzēto finansējumu 761 984 eiro šogad, 986 332 eiro 2024.gadā un 1 147 332 eiro 2025.gadā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu