Vai Latvija vainīga neatkarīgās krievu žurnālistes telefona inficēšanā ar jaudīgu un dārgu spiegošanas programmu?

Artūrs Bikovs
, TVNET Ziņas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Vismaz vēl divi žurnālisti Latvijā ir kļuvuši par spiegošanas programmas “Pegasus” upuriem, nesen Eiropas Parlamenta Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas sanāksmē norādīja Krievijas lielākā opozīcijas medija “Meduza” izdevēja Gaļina Timčenko. Viņa arī nosauca Latviju par “Pegasus” “lietotāju” un paziņoja par gaidāmo tiesas prāvu.  

Zīmīgi, ka “Pegasus” ir klasificēts kā militāra prece, tāpēc tā eksportu kontrolē Izraēlas Aizsardzības ministrija. Turklāt firmas pārstāvji apgalvo, ka savu produktu pārdod tikai valsts iestādēm, galvenokārt drošības un izlūkošanas aģentūrām.

Bez Citizen Lab vismaz vēl viena organizācija uzskata, ka Latvija jau daudzus gadus ir “Pegasus” klients, stāsta starptautiskās nevalstiskās organizācijas “Access Now” eksperte Natālija Krapiva. Tomēr uzreiz piebilst: “Man nav pilnvarojuma izpaust no viņiem saņemto informāciju.”

“Access Now” jau vairākus gadus izmeklē “Pegasus” izmantošanu, tostarp pret Krievijas un Baltkrievijas pilsoniskiem aktīvistiem trimdā. “Daudzi cietušie vērsās pie mums pēc mūsu kopīgās izmeklēšanas ar “Citizen Lab”,” saka Krapiva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu